Monday, January 17, 2011

Kari Ikan Kacang

Tengok dalam freezer ada ikan kacang ni....Makanya lunch ni makan kari ikan kacang...
Resepi seperti kari ikan biasa je...resepi yang macam biasa saya praktikkan.

Bahan2:
2 biji bawang besar*
1 ulas bawang putih*
1inci halia*
(bahan bertanda * dikisar)
1 ekor ikan kacang dipotong
1/2 sudu biji sawi
1/2 sudu halba
2 sudu besar kari ikan Adabi (digaulkan dengan sedikit air dijadikan pes)
1 mangkuk air asam jawa
1 mangkuk santan
sedikit air
sedikit garam
2 pelepah daun kari

Cara2:
Panaskan minyak di dalam periuk. Tumiskan bahan kisar,biji sawi,halba dan daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari yang telah dibancuh dengan sedikit air. Masak hingga betul2 garing atau pecah minyak. Masukkan air asam jawa dan ikan.Bila dah menggelegak masukkan santan dan garam. Masak sehingga menggelegak dan bolehlah diangkat.

**kalo nak masukkan bendi atau tomato pon boleh..saya tak letak sebab takde stok =)

No comments:

Post a Comment