Wednesday, February 23, 2011

Kuey Teow Sup

Salam sejahtera semua. Hari ni nak tempek gambar kuey teow sup style saya selalu buat. Teringat dulu pernah makan kuey teow sup Ipoh kat Madam Kwan KLCC, rasanya lebih kurang macam yang buat sendiri tp kalau buat sendiri boleh ikut citarasa sendiri. Yang Madam Kwan punya banyak letak segala jenis balls tu, fish ball, fish cake dan sewaktu dengannya. Saya kurang suka balls2 macam tu, just letak ayam sahaja dah cukup sedap. Kalau tak silap saya masa tu makan dalam tahun 2003 kot, harga semangkuk besar RM13.00..fuhh..buat sendiri boleh makan ramai2..Resepi saya nak kongsi kat sini. Mudah dan sedap =) Sesuai untuk sarapan atau minum petang.

Bahan2:
Sebungkus kuey teow
1/4 ekor ayam dipotong kecil
3 biji bawang putih (dicincang)
1 sudu lada sulah berperisa
2 mangkuk air
1 kiub pati ayam knorr
Sedikit garam
2 pokok sawi

Cara2:
Kuey teow dicelur hingga lembut.
Panaskan sedikit minyak di dalam periuk dan tumiskan bawang putih yang dicincang sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan air, ayam, kiub pati ayam, lada sulah dan garam, masak sehingga mendidih.
Apabila mendidih masukkan sawi tadi dan masak hingga sawi masak.
Bolehlah dihidangkan bersama kuey teow yang telah dicelur dan sambal cili kicap.

**sayuran lain juga boleh dimasukkan seperti taugeh dan juga tauhu yang telah digoreng.

No comments:

Post a Comment