Tuesday, March 1, 2011

Tat Telur




Salam bahagia semua. Hari ni nak cerita pasal tat telur. Saya ni memang penggemar tat telur dari dulu lagi. Dulu masa di KL balik dari kerja singgah di bakery di Ampang Park singgah beli buns atau tat telur. Masih ingat masa tu sebiji tat telur berharga RM1 dan ada masa boleh turun jadi 90sen,sekarang ni tak tahulah range harganya,masih sama ke?tak mungkin kot.. Hari tu ada nampak mimi buat tat telur ni, tengok bahan2 dan cara2 membuat macam senang je, maka tergerak lah hati nak membuatnya. Simpan resepi dah dekat seminggu barulah berkesempatan nak buat petang tadi untuk minum petang. Saya buat separuh adunan dari resepi ni. Alhamdulillah ternyata tak mengecewakan..hihi…seronok berjaya buat tat telur sendiri,walaupon rupanya tidaklah secantik orang lain buat,tapi rasanya tepat dengan citarasa saya. Minta izin Mimiey yer, saya nak copy paste resepi kat sini…

Bahan utk crust :
·                      2 cawan tepung gandum
·                     1/4 cawan gula halus
·                     1/2 teaspoon baking powder
·                     1/4 teaspoon garam
·                     1/2 cawan butter (bhgikan kpd 8 bhgn kecil2)
·                     2 biji telur 
Bahan utk filling :
·                      1 cawan susu cair
·                      4 biji telur
·                     1 cawan gula halus
·                     1 cawan air
·                     1 tbs tepung kastard
·                     ½ tsp vanilla essence

Cara-cara:
Utk buat crust : Masukkan tepung, gula, baking powder dan garam ke dlm doh mixer/food processor/guna tgn pun boleh. Sebatikan.
  Masukkan butter. Sebatikan.
Masukkan telur sebiji demi sebiji. Tunggu hingga menjadi bentuk doh.
Cara utk buat filling : Pukul gula dan telur.
 Masukkan semua (bahan filling) yg belum dimasukkan. Kacau hingga sebati.
Tekan2 doh ke dalam bekas tart/pie. Then tuang je bahan filling ke dalam acuan bekas tart yg diletakkan doh tadi.
Bakar dlm oven. linda agak2 jer temp dia. huhu. agak2 nmpk mcm dah kekuning orangean tuh masak la tuh! hihi. tunggu sejuk baru potong tau! (saya bakar 15minit pada suhu 150 darjah.)

4 comments:

  1. As salam Norul...rajeenya buat tart..meh 2 ketuiii..

    ReplyDelete
  2. wkmslm azatiesayang,
    fes time buat nih..2 ketui jeke nak?hehe

    ReplyDelete
  3. salam norul...follower 82...thanks..yummy egg tart.

    ReplyDelete
  4. wkmslm mama noor..
    thanks sudi singgah =)

    ReplyDelete