Salam petang Sabtu.. Hujan pulak di Kuala Terengganu sekarang ni..best berhibernasi..hihi...dah lunch ke semua kawan2? Menu apa yer hari ni? Saya baru lepas lunch. Hari ni saya buat Ikan Masak Merah Bermangga. Dalam freezer ada ikan saja, dah jemu buat lauk biasa buat, nak try yg baru. Gi jejalan di MyResipi tadi, pastu nampak ada resepi ikan ni, mangga muda pon ada maka terjadilah masakan ni..Saya minta izin Kak Besah yer, nak copy dan paste resepi best ni kat sini.
Bahan-bahan ( seisi keluarga )
2 ekor ikan berat =1 kilo (ikn merah/kerisi/gerut/gelama/talapia - ikn isi putih)
25 tangkai cili kering, 5 biji bawang merah, 4 ulas bawang putih, 2cm halia muda (sapa suka berdesing tmbah cili api 3 biji) - dikisar
1 biji tomato besar - didadu kecil
1/2 biji mangga mengkal - ptong memanjang,tebal 1cm
1/2 biji bawang besar - dipotong bulat
garam gula secukup rasa
Cara2:
- garam kunyitkn ikan, goreng hingga masak - ketepikan
- tinggalkn minyak goreng ikn mnjadi 2 senduk lalu tumis bahan kisar hingga wangi & pecah minyak.
- masukkan tomato, masak hingga tomato lembut & agk hancur. masukkan garam & gula secukup rasa. last skali masukkan buah mangga. jika kering sangat, tmbah 1/2 cwn air. msk hingga mangga layu.(tp jgn sampai lembut ya) .
- bila dh sedap & seimbang rasanya blehlah tuang ke atas ikan goreng td..
- p/s; kalau x ada buah mangga bleh tukar ngn nenas.
Sumber: Myresipi
Salam Norul- sdp tu resepi sambal ikan letak mangga..pasti rasa masam masam manis...
ReplyDeletewkmslm kak sheila,
ReplyDeletehaah kak..best..masam2 manis..saya dok korek ambik mangga..haha =)
Salam Norul.. Mesti best lauk ni.. X pernah lak akak masak merah ikan letak mangga. Idea yg bagus ni..akak c&p yer..
ReplyDeleteWkmslm kak Naz,
ReplyDeleteMemang best, mcm letak sos mangga..tapi ada mangga..silakan copy kak..no hal.. =)
salam norul..mesti sedap nie....tambah klu trgigit mangga tue...yummmmmmmmy!!
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeletewkmslm kak atie,
ReplyDeletemmg sedap..saya siap korek cari mangga lagi..hihi