Wednesday, April 6, 2011

Nasi Kuning Sari

Salam bahagia semua. Hari ni dah 6th April. Cepat masa berlalu, sedar tak sedar anak2 pon dah besar2, kita pula makin tua. Aisehh…macam tu lah kehidupan ni. Hari ni saya nak post nasi Kuning Sari. Asalnya resepi dapat dari majalah Rasa 2009, tapi saya dah tambah serba sedikit. Nasi Kuning Sari ni sedap di makan bersama ikan atau ayam masak sambal ataupon gulai daging. Kali ni saya buat lauknya ikan sambal dan telur dadar bersayur je. Menu ni biasanya saya selalu buat untuk berbuka puasa.Tapi untuk hari2 biasa pon sekali sekala makan nasi kuning sari ni sedap juga. Resepinya seperti di bawah.

Resepi : Majalah Rasa 2009
Olahan: Dapurkecilnorul

Bahan2:
360gm beras Basmathi
1 batang (3 inci) kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 cengkih
2 biji buah pelaga
3 sudu besar minyak sapi
2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
1 inci halia*
(bahan bertanda * dikisar)
½ sudu kecil serbuk kunyit
2gm daun ketumbar
5gm belacan
360 ml santan cair (bersesuaian dengan beras)
1 biji cili merah dihiris
200gm daging cincang
1 helai daun pandan disimpul
Garam secukupnya

Cara2:
Basuh beras Basmathi bersih dan toskan.
Panaskan minyak sapi dan tumiskan bahan kisar bersama cengkih,pelaga, bunga lawang dan kulit kayu manis. Kemudian masukkan serbuk kunyit, daun ketumbar dan belacan, kacau rata.
Tuangkan santan dan masukkan cili merah juga daun pandan. Kemudian masukkan daging cincang. Kacau hingga rata. Perasakan dengan garam dan masukkan beras.
Biarkan nasi mendidih dan masak.
*enak dimakan bersama ayam atau ikan masak sambal ataupun gulai daging.

3 comments:

  1. hana cantiknya kejadian nasi kuning sari tu

    ReplyDelete
  2. Cantik warnanya....mesti sedap rasanya....bolehla kak cek try nanti ya Hana...

    ReplyDelete
  3. Chik Mimi,
    gunalah beras Basmathi..aiseh..mcm iklan plak...hihi

    Kak Cek,
    sedap ni..suami saya suka,anak2 pon..try la.. =)

    ReplyDelete