Topping choc
Gebu dan lembut..sedap!!
Donut lagi, kali ni guna resepi Hasue dari Myresipi.
Sumber : HaSue MyR
Bahan2
· 500g Tepung Berprotein Tinggi (guna tpg gandum pun ok)- lieza buat separuh 2 cawan tepung gandum
· 1 Peket Yis Segera-11gram (jenama MAURIPAN atau apa2 jenama)-lieza guan separuh
· 50g Marjerin - 2 sudu besar
· 1 Sudu makan(penuh) Shortening(lelemak adunan)- maintain
· 2 Sudu mkn (penuh) gula pasir - 1 sudu jer
· 2 Sudu mkn Susu Pekat / 2 Sudu mkn Susu Tepung [ikut citarasa] -Lieza guna 1 sudubesar susu tepung
· 1 Biji Telur- maintain
· 1/2 Sudu Teh Garam
· Gula Halus atau topping kegemaran anda
· 190ml-200ml Air Suam2 kuku(bergantung pd kualiti tepung)
Cara-cara
1. Di dalam bekas yang agak besar,tuangkan air suam. Masukkan yis segera,gula pasir,susu,marjerin dan shortening.Kacau sedikit dan biarkan selama 8-10 minit.
2. Setelah yis mula berbuih,ayakkan separuh dari tepung gandum terus ke dalam adunan. Masukkan pula telur yg dpukul sedikit dan juga garam.
3. Kacau adunan sehingga sebati dan melekat pada sudu(bila dah sebati tu dkacau satu arah je mggunakan sudu).
4. Ayak lagi tepung selebihnya,gaul menggunakan sudu seketika barulah uli menggunakan tangan.
5. Uli sehingga doh sebati dan tidak lekat di tangan..(sisa2 tepung kat dlm bekas tu semua bersih).Doh dah siap dan jika ingin membuat kuih 5 spice roll,boleh la dibahagi 2. Utk resepi dan teknik membuatnya sila rujuk http://www.myresipi.com/top/detail/6526
6. Doh tidak perlu direhatkan,(kalau nak rehatkan pun boleh gak selama 5-10min)boleh terus sahaja dicanai setebal stngah inci(agak2 je) Boleh tmbh sedikit2 tepung jika adunan agak lembik ketika ini..Terap doh mengikut acuan donut atau bentuk kesukaan anda..Doh akan mula mengembang dan ringan sementara minyak dpanaskan dengan api perlahan..Gunakan minyak yang banyak untuk mengoreng.
7. Setelah minyak agak panas(jgn terlalu panas,nanti donut gorengan pertama agak hangus)perlahankan sedikit api,masukkan donut tetapi jgn terlampau penuh sebab donut ni akan mngembang lagi ketika digoreng(sbb adunan mengandungi telur)
8. Goreng sehingga kekuningan dan toskan. Sedia utk dhidangkan bersama gula halus atau topping kegemaran anda. SELAMAT MENCUBA.. ^_^
As'salam Norul
ReplyDeleteWahhh..sangat gebus donat itu. montel, bulat2 semuanya. k.ct pun kadang2 buat donat suka guna resipi dari Hasue ni. senang, mudah dan cepat nak disediakan.
Wkmslm kak Ct,
ReplyDeletemmg gebu dan lembut donat ni...puas ati..hihi..mmg senang membuatnya.. =)
Norul....gebunya donut tu...siap ngan deco lagi....mesti sedap ni...:)
ReplyDeleteKak Cek,
ReplyDeletemmg sedap..resepi ni sng dan cepat..deco tu untuk anak2..tak berenti makannya..hehe