Bahan2:
2 sudu cili kisar
4 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas(dikisar)
4 biji bawang merah (dikisar)
3 biji bawang putih (dikisar)
1 inci halia (dikisar)
1/2 inci lengkuas(dikisar)
1 cawan santan pekat
1 cawan air
1 kilo ikan selayang (ikan kembung pon boleh) - dikisar santan
1 tongkol gula melaka
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan rempah gulai bunga rose
2 keping asam keping
minyak masak utk menumis
garam dan gula (secukup rasa)
2 sudu makan kerisik
3 sudu makan rempah gulai bunga rose
2 keping asam keping
minyak masak utk menumis
garam dan gula (secukup rasa)
Cara2:
Ikan direbus dan kisar isi ikan (buang tulang). (macam buat kuah laksa yang lain jugak)
Panaskan minyak terlebih dahulu, kemudian tumiskan bahan yang dikisar sehingga naik bau dan pecah minyak
Kemudian masukkan santan, gula melaka, kerisik, asam keping, isi ikan, gula dan garam,masak sehingga kuah pecah minyak serta naik bau.Jika perlu boleh ditambah sedikit air.
Setelah siap hidangkan laksa dengan letakkan kuah, ulaman pilihan serta sambal belacan.
ammboiii terliur kak tgok..minta sepinggan...
ReplyDeleteblh try ni..slalu sy wat laksa kuah lemak je..
ReplyDeletewaduh buat yatie terliur je tngk laksa ni..laporlah..nak semangkok...
ReplyDeleteKak Ilah,
ReplyDeletealamak dah abis la kak...lain kali yer..
kunangkunang,
try la..yg ni lain sikit..
Kak Yatie,
nak semangkuk ke kak yatie? kalo kak yatie buat mesti lg sedap..try la..hihi =)
sedapnya laksa ni kalu bulih kuahnya boh ike bilis diblender n ike kering dibubuh sekor dua, lg best.
ReplyDeleteFarah,
ReplyDeleteohh iye ke? ramuan rahsia yer..leh la try nnt bebila..thanks ekk..