Salam petang Sabtu yang damai....Nampaknya hari ni cuaca amat baik. Alhamdulillah, tapi saya tak ada plan ke mana2 pon. Duduk di rumah je. Sebenarnya dah lama sangat nak mencuba Pajeri mangga ni, sebab tak pernah rasa. Akhirnya setelah berjaya angkut buah mangga muda dari rumah mak mertua baru ni, saya pon mencubalah. Sedap dan lain rasanya. Makan dengan ikan goreng atau ikan masin memang terangkat..dengan nasi panas pula..wahh..Resepi ni saya dapat dari trymasak dalam bentuk video. Saya nak kongsi kat sini resepinya.
Bahan2:
1) Mangga Muda - dibelah lebar memanjang (3 biji)
2) Air untuk melembutkan mangga (secukupnya)
3) Cili Merah - dibelah memanjang (3 biji)
4) Bawang Putih - dihiris nipis (4 ulas)
5) Bawang Besar - dihiris nipis (1 biji)
6) Halia - dihiris nipis (1 inci)
7) Udang Kering (2 sudu besar)
8) Pes Cili (1/2 cawan)
9) Kerisik (2 sudu besar)
10) Gula Perang (2 sudu besar)
11) Serbuk Kayu Manis (1/2 sudu kecil)
12) Serbuk Ketumbar (1 sudu kecil)
13) Serbuk Jintan Manis (1/2 sudu kecil)
14) Serbuk Jintan Putih (1/4 sudu kecil)
15) Serbuk Kunyit (1/2 sudu kecil)
16) Bunga Cengkih (3 kuntum)
17) Garam (sedikit)
18) Minyak (untuk menumis)
2) Air untuk melembutkan mangga (secukupnya)
3) Cili Merah - dibelah memanjang (3 biji)
4) Bawang Putih - dihiris nipis (4 ulas)
5) Bawang Besar - dihiris nipis (1 biji)
6) Halia - dihiris nipis (1 inci)
7) Udang Kering (2 sudu besar)
8) Pes Cili (1/2 cawan)
9) Kerisik (2 sudu besar)
10) Gula Perang (2 sudu besar)
11) Serbuk Kayu Manis (1/2 sudu kecil)
12) Serbuk Ketumbar (1 sudu kecil)
13) Serbuk Jintan Manis (1/2 sudu kecil)
14) Serbuk Jintan Putih (1/4 sudu kecil)
15) Serbuk Kunyit (1/2 sudu kecil)
16) Bunga Cengkih (3 kuntum)
17) Garam (sedikit)
18) Minyak (untuk menumis)
Cara2:
Tumis bawang putih serta bawang besar hingga wangi dan layu. Kemudian masukkan halia dan pes cili. Goreng hingga pecah minyak dan masukkan udang kering
Setelah naik bau udang kering, masukkan kerisik. Kacau rata dan masukkan mangga muda.
Diikuti dengan gula perang, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, jintan putih, serbuk kayu manis, garam dan jintan manis.
Ratakan semua bahan dan curahkan air, cuka, bunga cengkih serta cili merah. Kacau rata.
Jika air kering dan mangga belum lembut, tambahkan air.
Pajeri mangga enak dimasak hingga mangga benar-benar lembut dan sebati bersama kuahnya.
Setelah naik bau udang kering, masukkan kerisik. Kacau rata dan masukkan mangga muda.
Diikuti dengan gula perang, serbuk ketumbar, serbuk kunyit, jintan putih, serbuk kayu manis, garam dan jintan manis.
Ratakan semua bahan dan curahkan air, cuka, bunga cengkih serta cili merah. Kacau rata.
Jika air kering dan mangga belum lembut, tambahkan air.
Pajeri mangga enak dimasak hingga mangga benar-benar lembut dan sebati bersama kuahnya.
sedap n menyelerakan sungguh la pajeri mangga tu..lum penah try buat lg..nak kene cari mangga dulu...ok slm pkenalan..i follow
ReplyDeleteSinggah sini tgk paceri mangga....sedapnya....
ReplyDeletesalam norul...ehh pestime akak tau mangga dibuat paceri...mesti sedap nih...
ReplyDeleteauntiesu,
ReplyDeletethanks singgah sini.. =)
Kak Cek,
try la buat kak cek..
Kak Ezadlieza,
wkmslm..sebelum ni saya pon tatau..saje nak rasa, tu yg cuba tu.. =)