Sebab apa African ntahle..hihi... Dapat resepi dari Myresipi... Tengok stok semua ada, maka bersilatlah di dapur kejap..saya guna pandan emulco dan sedikit pewarna hijau...tak berapa menjadi pulak marble tu...takpe, usaha lagi di lain masa.tapi kek ni sangat lembut dan sedap....hihi..nak share resepi jugak kat sini...
Terima kasih untuk tuan empunya resepi..
Bahan-bahan ( loyang 10" x 3" tinggi )
- 250g tepung naik sendiri
- 200g gula kastor
- 300g telur - timbang tanpa kulit ( saya guna 5biji size B )
- 1camb ovellate
- 1camt baking powder
- 2camb susu pekat
- 50ml susu segar
- 175g butter - cairkan
- 1/2camb coklat/strawberry/ kopi/pandan emulco - pilih satu yang digemari
Cara-cara
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
3. Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
1. Pukul semua bahan kecuali butter cair dan emulco hingga pekat dan kuantitinya menjadi double.
2. Masukkan butter cair dan kacau adunan sebati. Asingkan 3 senduk adunan. Campurkan 3 senduk dengan emulco. Tuang adunan banyak dalam loyang. Tuangkan sedikit2 adunan emulco dan corakkan atas adunan banyak.
3. Pastikan adunan hanya separuh loyang sebab kek ni akan naik double. Bakar pada suhu 160 selama 45 minit atau sehingga masak. Setelah masak, biarkan 5 minit dalam loyang lepas tu keluarkan. Ini untuk elakkan kek jadi kecut.
Apa yang tak jadinya. Ok je tu
ReplyDeletesikit sgt belangnya tu..hehe
ReplyDeletecamne nak membelangkan kek tu ek
ReplyDeleteNiza,
ReplyDeletetuang selang2 warna adunan tu...lagi byk selang lagi byk la belangnya..