Saya tak ingat bila Bom Manis ni difemeskan oleh Anna..tapi masa tu saya dah copy siap2 bila nampak Anna post kat dapurnya. Bab masakan or juadah simple2 ni saya memang suka, lagi2 untuk minum petang. Dapat la mevariasi kan jenis hidangan untuk minum petang. Anak2 memang suka..masa saya menggoreng ni anak sulung saya cakap, wahh bau donat la..hehe..sebab ada yis kan...tapi memang sedap dan lembut berongga kejadiannya.. Terima kasih Anna atas perkongsian resepi ni...minta izin juga nak letak resepi kat sini.. =)
Sumber : daun_kesum@Jurnal Alkiram
Bom Manis by AnnaQawina
Bahan2 :
· 1 sdt yis
· 1 cawan tepung gandum
· 2 sdb gula
· 3 sdb susu pekat manis
· secubit garam
· air secukupnya
· minyak untuk menggoreng
Cara-cara :
· Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
· Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
· Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
· Panaskan minyak masak.
· Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
· Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
· Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
· Panaskan minyak masak.
· Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.
kenapa saya rasa tetiba tersangatlah lapar?? heh..sedap kan..lama gak buat kuih ni, time sklh cuti harus buat sbb cpt je siap, ceat gak habis..ank2 asyik kelaparan je..hehe
ReplyDeletemusim2 ujan ni mmg sesuaii.. =)
ReplyDelete