Saturday, January 15, 2011

Keli Goreng Berlada


Ikan keli memang best. Sekali hadap je nih...hehe. Nak buat pon tak susah langsung,tinggal nak dan tak nak je.

Bahan2:
3 ekor ikan keli di goreng garam dan kunyit.
4-5 sudu besar cili kering kisar ( nak pedas lebihkan )
2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
(bahan bertanda* dikisar halus)
2 sudu gula
1 mangkuk air asam jawa
garam secukup rasa

Cara2:
Panaskan minyak masak di dalam kuali. Masukkan bahan kisar, goreng hingga naik bau.
Masukkan cili kisar dan masak hingga pecah minyak dan cili betul2 masak.
Kemudian masukkan air asam jawa, gula, garam.
Bila mendidih masukkan ikan keli yang telah digoreng tadi.
Masak hingga kuah kelihatan agak pekat dan bolehlah diangkat.

Senangkan....

No comments:

Post a Comment