Selamat Hari Ibu kepada semua ibu2 di dunia ni...Saya seperti biasa, tak ada celebrate2 pon..hihi..masak2 makan2 sendiri jer laa..best jugak tu...
Seperti biasa, ini adalah di antara resepi2 yang saya dah perap dalam waiting list untuk mencuba dan alhamdulillah, dapat juga merasa cinnamon roll nih..Resepi ni saya dapat dari kak Ida 1001resepi. Memang best dan berbaloi lah membuatnya. Anak saya yang kedua tu suka betul makan. Minta izin kak Ida, saya nak letak resepinya kat sini...Terima kasih banyak yer... =)
1 cawan susu suam
2 biji telur
1/3 cawan marjerin, cairkan
4 1/2 cawan bread flour dicampur 1 sdt garam
1/2 cawan gula putih
2 1/2 sudu kecil ragi (yeast)
cara;
anda boleh menggunakan bread machine jika ada...masukkan bahan mengikut peraturan dan jenis mesen anda.
saya menggunakan cake mixer dan hook menguli roti. masukkan tepung yang telah diayak ke dalam mangkuk mixer, masuk gula dan garam pada bahagian tepi tepung. lubangkan tengah tepung. letakkan yeast ke dalam lubang tersebut. pecahkan telur.....sebiji-sebiji ke dalam tepung. tuangkan susu suam keatas yeast dan jalankan mesen anda perlahan-lahan....apabila tepung telah menjadi seketul doh, keluarkan dari mangkuk dan uli sebentar...
letak semula doh ke dalam mangkuk dan dengan tuala dapur lembab tutup hingga doh kembang (dalam 30 minit. tumbuk tengah doh sekali dan uli lagi (2,3 minit).
letak doh atas permukaan bersih yang luas, taburkan tepung keatas permukaan tersebut supaya doh tidak melekat. dengan menggunakan rolling pin gelek doh selebar dan sepanjang yang boleh (jangan koyak). saiznya hendaklah bentuk segiempat bujur.
taburkan inti sehingga rata dan memenuhi permukaan doh tersebut. mula menggulung doh seperti kita menggulung tikar, iaitu dibahagian doh yang panjang.
inti:
1 cawan gula perang lembut
2 1/2 sudu besar serbuk kayu manis
1/3 cawan butter
cara; campurkan semua bahan, ketepikan.
potong doh lebar seinchi dan susun dalam dulang pembakar yang telah dialas dengan kertas minyak. tutup dengan tuala dapur lembab hingga kembang (sekitar 20 minit) dan bakar pada suhu 180C selama 15 minit.
cream cheese frosting
1 packet cream cheese
1/4 cawan mentega
1 1/2 cawan gula icing
1/2 sdt vanila
1/2 sdt garam
pukul cream cheese dan mentega hingga kembang. masukkan vanilla dan garam. masukkan gula ising sedikit-sedikit hingga semuanya habis...ketepikan....
keluarkan cinnabon dari oven dan sapukan icing keatasnya....sedap dimakan panas...
Baru keluar oven, sebelum ditopping..
Gebu dan sangat lembut...
Happy Mother's Day Norul....
ReplyDeleteEmmmm... cedapnya Cinnamon Roll tu...
kita mmg pantang benda2 manis mcm ni..pantang lihat terkenyir terus...bak mai 2,3 ketui :))
ReplyDeleteslmt hr ibu!
ehmm myum2.. sedapnyee.. nak :)
ReplyDeleteKak cek, Deliah dan semua...Selamat Hari Ibu juga.. =)
ReplyDeleteKak Cek,
mmg sedap, berbaloi membuatnya..hihi
Deliah,
cinnamon roll ni mmg best..lg2 utk penggemar cinnamon2 nih...
Kak eiza,
alamak kak eiza, dah abis laa...len kali yerr.. =)