Saturday, January 15, 2011

Apam Lenggang

Sentimental value ada dalam bau apam lenggang ni...huhu...Abaikan lah warna apam lenggang saya yang kehitaman itu...almaklumla, saya hanya melenggang di dalam kuali biasa je...belum dapat menyambar non stick pan lagi buat masa ni..hehe..apa pon..Ini adalah juadah istimewa bagi kami adik beradik masa kecil dulu...teringat arwah mak...Alfatihah...resepi ni adalah dari myresepi. Nasib baik jumpa resepi, kalau tak kempunan la..hehe


Bahan-bahan ( 10 biji kot )

1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 sudu kecil yis
7-8 sudu besar gula
1 cawan air
1 cawan santan
1 biji telur - untuk mengelakkan melekat pada kuali, jika non stick pan takyah masukpun tak apa

Cara-cara
  1. campurkan semua bahan kecuali santan, gaul rata dan perap selama 2-3 jam
  2. masukkan santan dan gaul lagi
  3. panaskan kuali dan griskan minyak pada kuali, ambil 1 senduk adunan dan lenggangkan seperti membuat kuih ketayap
  4. jika memakai non stick pan tak perlula gris minyak,
  5. tutup apam lenggang dgn tudung periuk, bakar dengan api perlahan lebih kurang 2- 3 minit, bila dah kekuningan bolehla di keluarkan dari kuali dan di lipat dua (saya gulungkan).

Yummy!! Thanks to myresepi sbb dapat mengembalikan nostalgia..huhu

No comments:

Post a Comment