Friday, January 14, 2011

Nasi Impit


Sarapan pagi ni..
Kat Terengganu ni orang panggil Nasi Kapit.
Selalu beli sebungkus RM1, adala 4-5 ketul kecik nasi dan sebungkus kecik kuah kacang atau sambal ikan.
Saya kalau makan ni sebungkus tu rasa tak cukup. Semalam datang idea nak buat nasi impit ni untuk sarapan esok, so malam tu buat nasinye siap2 letak dalam peti ais. Pagi ni bertungkus lumuih la membuat kuah kacang nye pulak..Alhamdulillah kenyang...anak2 suka la plak makan, bertambah2...lagi2 si hero..hehe
Resepinyer:

Untuk Nasi Impit
Beras basuh macam biasa.
Masak nasi dengan rice cooker macam biasa cuma lebihkan banyak air. Bagi lembik skit dia masak tu nanti.
Bila nasi dah masak, tekankan ke dalam bekas bagi mampat. Bila dah sejuk boleh sejukkan lagi dalam peti sejuk.(Dia akan keras cepat)

Untuk kuah;
Bahan2:
1/2 kilo kacang tanah (digoreng dan dikisar)
2 biji bawang merah*
1 biji bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 inci lengkuas*
(Bahan2 bertanda * dikisar)
2 sudu besar cili kisar
1 batang serai
3 sudu besar gula melaka
garam secukup rasa
1 cawan air asam jawa

Cara2:
Panaskan minyak dalam periuk. Tumiskan bahan kisar hingga naik bau. 
Masuk kan cili kisar, masak hingga pecah minyak dan cili masak. 
Masukkan pula air asam jawa, gula melaka, garam dan serai yang diketuk.
Bila mendidih, masukkan kacang tanah kisar. Masukkan sedikit sedikit supaya kalau masukkan semua nanti kacang tu kembang sangat. 
Masak hingga menggelegak, rasa kan manis dan masin nya. Tambah la apa yang kurang rasanya tu..

Kalau nak cair tambah la air sikit, kalau nak pekat tak payah tambah air...just adjust to your liking yer...
Boleh dimakan bersama nasi impit yang di potong.


3 comments:

  1. bestnye nasi impit nie.. nie baru original kan buat sendiri.. hehehe... esok nk buat nasi kapit lah... hehehe

    ReplyDelete
  2. anak i kata sedap tu..jemput ke blog dan jadi follower
    http://badrul-perjalananku.blogspot.com/

    ReplyDelete
  3. Miss Zan, betul tu..buat sendiri puas ati n dapat makan byk..hehe
    En Badrul, anak i pon kata sedap..hehe..

    ReplyDelete