Wednesday, January 19, 2011

Daging Goreng Kunyit


Daging kambing masih banyak dalam freezer. Kalau masak gulai kambing mesti dikenakan nasi minyak baru ngam...Masalahnya hari Ahad lepas baru makan nasi minyak ngan kari gulai kambing. Fikir punya fikir, last2 masak goreng kunyit je la..makan dengan nasi putih panas baru ngam.

Bahan2:
1 kg daging kambing dihiris nipis
1/2 sudu kunyit serbuk
sedikit garam
1 biji bawang besar dipotong bulat
1 biji bawang putih diketuk
1 biji lada merah dihiris nipis
1 inci halia diracik

Cara2:
Daging digaul dengan garam dan kunyit serbuk.
Kemudian masukkan daging ke dalam kuali dan masak hingga keluar air daging.
Apabila air daging agak kering, masukkan bawang putih, halia dan sedikit air lg supaya daging empuk.
Bila air sudah agak kering masukkan pula bawang besar dan lada merah. Masak hingga bawang dan cili merah kelihatan layu dan bolehlah diangkat.




No comments:

Post a Comment