Wednesday, January 19, 2011

Gulai lemak telur

Pagi tadi ada appointment di hospital, biasanya akan banyak menghabiskan masa menunggu giliran di hospital dan wajib balik dalam pukul 1petang juga. Maka sebelum ke hospital tu sudah masak awal2 untuk lunch, semestinya menu paling ringkas dan mudah disediakan. Tertimbul pulak idea nak masak gulai lemak telur ni. Biasa memang orang buat guna telur itik, tapi nan adolah kan...telur ayam pon jadi la...hikss..

Bahan2:
4 biji telur ayam (biasanya saiz besar B atau A)
1 biji bawang merah kisar
1 biji bawang putih diketuk
3 biji cili padi di tumbuk (nak lebih pedas tambahla)
1 keping asam keping
sedikit serbuk kunyit
1 paket santan serbuk
2 cawan air
1 helai daun kunyit dihiris

Cara2:
Bancuhkan santan serbuk dengan air. Masukkan bawang merah kisar, bawang putih, asam keping,cili padi, garam dan serbuk kunyit. Masak sehingga santan mendidih, hendaklah sentiasa dikacau supaya santan tak berkepala. Apabila sudah mendidih pecahkan telur satu persatu di dalam periuk tadi dan kecilkan api.Masukkan pula daun kunyit yang dihiris. Masak sehingga telur masak.

**saya tak kisar cilipadi sebab anak2 tak makan pedas. Saya cuma penyekkan je cilipadi tu dalam pinggan masa nak makan.. =)

No comments:

Post a Comment