Friday, January 14, 2011

Gulai Kambing

Bahan2:
Daging kambing sekilo dipotong kecil
2-3 biji kentang potong dua
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
1 inci halia*
2 sudu besar cili blender
2 sudu besar rempah masak
1 sudu besar serbuk kari daging Adabi
Sedikit lada hitam kisar
2 sudu besar kerisik
Secubit belacan
1 biji kelapa diambil santan
2 sudu Gula Melaka
2 pelepah daun kari
Garam secukup rasa

Cara2:
Panaskan minyak masak di dalam periuk. Masukkan bahan2 yang bertanda * yang telah dikisar,daun kari, masak hingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar. Tumis hingga cili kisar masak dan pecah minyak.
Masukkan rempah masak dan serbuk kari yang telah dijadikan pes ( gaulkan dengan sedikit air). Kacau dan biarkan hingga pecah minyak, masukkan daging.
Tutup periuk dan biarkan air daging keluar kira2 dalam 5-10minit.
Masukkan santan, kentang, gula melaka, lada hitam,kerisik, garam dan belacan.
Masak hingga daging empuk.

Lada hitam tu untuk menghilangkan bau kambing tu...
Ini resepi mak mertua....hehe

No comments:

Post a Comment