Thursday, January 27, 2011

Nasi Lemak

Termenung jugak pagi tadi, fikir nak masak apa untuk sarapan. Cadangnya nak ke hospital pagi ni makanya masak lah nasi lemak lebih sikit untuk lunch terus. Kat Terengganu ni memang makan nasi lemak dengan sambal ikan, biasanya ikan tongkol tapi tak ada stok pulak. Buat je lah ikan biasa je, tak tahu nama ikan apa..hehe.. Lepas tu buat telur dadar, cukuplah.Resepi nasi lemak style mak mertua macam kat bawah:

Bahan2:
3 Cawan beras
1 cawan santan
1 cawan air
(ikut jenis beras,seperti masak nasi biasa)
sedikit garam
1 inci halia dihiris
2 cengkih
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
2 sudu minyak masak
1 helai daun pandan

Cara2:
Masukkan semua bahan2 ke dalam rice cooker dan masak seperti masak nasi biasa.
Guna petua  Kak Nor Secubit Garam biarkan beras terendam seketika sebelum masak untuk mendapatkan nasi yang lembut dan gebu. Terima kasih kak nor, kongsi kat sini yer..Mintak izin... 
Alhamdulillah, gebu nasi lemakku..hehe 

No comments:

Post a Comment