Friday, December 30, 2011

Roti Jala


Salam Bahagia semua. Apa juadah untuk keluarga hari ni? Saya buat breakfast roti jala makan ngan kari ayam. Acuan roti jala tu dah lama juga beli sebenarnya, beli online ngan Kak Reen =)...cuma baru sekarang terjadinya roti jala tu. Anak2 suka sebab dia ada kaler2. Memang sedap dan mengenyangkan. Resepinya saya dapat dari blog Tun. Terima kasih yer Tun, minta izin kongsi resepi kat sini yer.. =)
Nak ucap Selamat Tahun Baru 2012 juga untuk semua... 

Roti Jala
by:
 tun_telani
·                     3 c air/susu/santan (saya buat 1 1/2cwn air + 1 1/2cwn susu) 
·                     1 bj telur
·                     1 sk kunyit @ pewarna (saya letak pewarna hijau)
·                     2 1/2 sb minyak
·                     3 c tepung gandum
·                     1 sk garam

Cara2:
·                     Masukkan semua bahan dlm blender ikut urutan di atas.
·                     panaskan non-stick pan.
·                     masukkan adunan roti jala dlm acuan/botol, dan jalakan atas kuali.
·                     Biar sebentar sampai masak (tak perlu balikkan).
·                     Angkat dan lipat.
·                     Boleh hidang dgn kari ayam atau serawa durian.
nota: air tu ikut jenis tepung ye kawan2.. kalau pekat sangat sampai susah nk jala tambah sikit air, kalau terlalu cair tambah tepung sikit.. biasa nya me guna dlm 3 hingga 3 1/2 cwn air.

Wednesday, December 28, 2011

Pot Chicken Rice


Salam ceria semua. Seperti biasa sebenarnya dah lama simpan resepi pot chicken rice ni. Teringat masa muda2 dulu (masa bujang)  selalu kalau pergi beli barang dapur kat Tesco Mutiara Damansara tu mesti makan kat cafĂ© dia, makan Chicken claypot rice. Masa tu memang favourite nasi ni. Dah lama dah, masa tu kat Mutiara Damansara tu cuma ada Tesco ni je dengan IKEA dan Ikano Power Centre tu. The Curve memang tak nampak bayang lagi masa tu. Sekarang ni kat area tu dah padat dah..Semua ada.. Tapi claypot rice kat situ saya tak sure pulak, masih ada lagi yang dulu atau tak..dah lama tak jejak ke situ. Kali ni dah dapat resepi ni memang puas hati sangat bila buat. Husband pon suka, asyik tanya letak apa dalam nasi ni. Anak2 pula, masa saya tengah masak, dia orang tanya, ‘Ummi masak apa bau sedap ni?’..hihi..memang laku lah…Alhamdulillah…Saya jumpa resepi ni dari blog Tun qurataayun. Katanya resepi dari mamahawa dan asalnya dari trymasak. Terima kasih pada semua yer… nak kongsi kat sini pula resepinya…

Pot Chicken Rice
Resepi: trymasak
Sumber: mamahawa

Bahan2
       
200 g Beras - tun guna 1 1/2 cawan
250 ml Air- x sukat, masak mcm masak nasi biasa
200 g Isi Ayam - dipotong kasar 
4 bj Cendawan Kering - direbus & dihiris nipis - guna shiitake
1 tangkai Daun Bawang - dicincang kasar - xde stok
½ Cili Merah - dihiris nipis 
10 hiris Halia 
2 ulas Bawang Putih - dicincang 
2 sb Gula  
2 sb Sos Tiram 
1 sb Kicap Pekat 
1 sb Kicap Cair 
1 sb Minyak Bijan 
1 sb Jus Halia (saya sagat halia)
1 sb Serbuk Lada Hitam 
sedikit Garam

Cara Memasak

 
Perap ayam bersama lada hitam, garam, kicap pekat, kicap cair, sos tiram, minyak bijan, jus halia dan gula. Ketepikan.
Masak nasi bersama air secukupnya.
Tumis bawang putih dan halia hingga wangi.
Masukkan hirisan cili, cendawan dan ayam. Kacau sebati hingga ayam empuk.
Apabila nasi masak, masukkan ayam diatasnya. Biar hingga aroma ayam sebati bersama nasi dan kuahnya kering.
Taburkan daun bawang sebelum dihidang.

Monday, December 26, 2011

Scones



Salam bahagia semua. Hari ni nak cerita pasal scones. Baru2 ni saya try buat scones ni untuk minum petang. Macam2 jenis resepi ada untuk scone ni, saya ternampak dalam blog Potret Kasih. Katanya resepi asal dari joy of baking, tapi dia dah olah skit. Saya pon tukar instead of kismis saya letak choc rice je. Anak2 saya kalau ada coklat2 ni laju sikit. Sedap scone ni, memang sesuai untuk buat minum petang. Anak kedua saya pula suka bila diletakkan strawberry jem kat dalam scone tu, kakaknya suka makan macam tu je. Saya pula suka makan cicah ngan teh ‘o’ panas..hihi…Nak share juga resepinya kat sini. Terima kasih kepada potret kasih.

Scones
2 cawan tepung gandum
1/3 gula halus
2 sudu teh baking powder
1/8 sudu teh garam
6 sudu makan ( 85 g ) butter – di potong kecil2
1 cawan blueberry fresh – takde so saya ganti dgn kismis hitam (saya ganti dengan choc rice)
1 biji telur
2 sudu teh essen vanilla
1/2 cawan susu cair/segar

Cara penyediaan
1.  Panaskan oven  180° C.
2. Ayak tepung dan baking powder, kemudian satukan dengan butter kemudian  gaulkan hingga adunan menjadi seperti serbuk roti.
3. Kemudian masukkan gula, garam dan kismis dan gaul rata.
4. Dalam bekas yang lain pukul telur, vanilla dan susu hingga sebati.
5. Tuangkan adunan telur tadi kedalam adunan tepung dan gaul hingga rata.
6. Bentukkan scones berbentuk bulat kemudian dipotong 8 atau 10. Atau ikutlah bentuk mengikut citarasa anda.
7. Bakarlah dalam oven selama 20-25 minit.

Sumber: Potret Kaseh

Saturday, December 24, 2011

Muffin Pandan



Salam sejahtera semua. Dah lama saya tak update blog nampaknya. Kali ni baru berkesempatan. Tahap kesihatan tak berapa mengizinkan dan ada masalah internet juga..huhu.. Baru2 ni saya godek2 resepi yang dah tersimpan dalam notebook, dan ternampak resepi muffin pandan yang saya copy dari myresepi yang entah bila pon saya tak ingat. Tengok bahan2 semua ada, maka saya pon cubalah resepi ni untuk minum petang. Saya letak strawberry chips tu saje je nak menarik perhatian anak2..memang diorang suka. Sedap dan mudah disediakan muffin ni. Nak copy dan paste resepi kat sini, minta izin tuan punya resepi yani kat myresepi, terima kasih banyak2.. =)

Bahan-bahan
90g butter
70g gula halus
1 biji telur
40ml susu segar
sedikit vanila esen
110g tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil pandan emulco



Cara-cara.

  • Pukul butter sehingga lembut. Kemudian masukkan gula,pukul sehingga putih.
  • Masukkan telur sikit demi sedikit. Pukul sehingga semuanya sebati.(sebelum masukkan telur ke dalam adunan,pukul dulu sikit telur tu dengan garfu. Tak perlu kembang). Kemudian masukkan esen vanila. Pukul lagi sehingga sekata.
  • Masukkan pula tepung yg telah diayak dengan baking powder ke dalam no.2 sedikit demi sedikit sebanyak 3 kali berselang seli dgn susu segar sambil di kacau. (tepung-susu-tepung-susu-tepung)
  • Bahagikan adunan kepada 2. Ambik satu bahagian adunan, masukkan pandan emulco dan kacau sehingga sebati.
  • Isikan cup muffin dengan dua adunan yang berlainan itu. Bakar selama 25-30minit dengan suhu 180C.
  • siap utk dimakan.

    Sumber: Myresipi

    Saturday, December 3, 2011

    Kari Ikan Masin dengan Nenas


    Salam sejahtera semua…Kat KT ni nampaknya cuaca semakin baik. Ada  juga la masa cerah dan panas, sempat lah nak mengeringkan baju2 di ampaian. Tapi kena berjaga-jaga juga sebab hujan boleh turun tiba2 je..huhu…masa tu berkejaran la mengangkat kain kat ampaian. Kadang2 tu kena termenung fikir kejap, hari ni hujan ke tak, walaupon langit tu cerah je…Berbalik pada tajuk hari ni..Kari ikan masin dengan nenas ni memang hidangan kegemaran ayah saya, masa arwah mak masih ada memang kalau menu ni mesti makan bertambah nasi, tapi tak sempat lak saya nak belajar resepi dari arwah mak. Kalau tak silap lauk ni mak belajar dari arwah nenek (mak ayah saya), lauk style orang utara tumis darat. Memang sedap gandingan nenas dan ikan masin ni saya makan pula dengan sambal belacan dan timun…perghhh... Seronok rasa dah jumpa resepinya kat blog kak Ummi Kuantan nun. Terima kasih Kak Ummi dan minta izin nak letak resepinya kat sini untuk rujukan masa depan.. =)

    Bahan:-
    8 - 10 keping ikan talang yang dikerat2 (saya guna ikan masin lain, tatau nama dan tak rendam)
    (*rendam 1/2 jam untuk kurangkan sikit rasa masin)
    1 paket rempah kari ikan ( saya letak 4sudu makan)
    2 cawan air
    3 cawan santan pekat
    5 keping nenas potong bulat nipis dan kerat 2
    (*boleh juga potong serong nipis2) (saya potong dadu)
    1 sudu kecil halba
    garam (kalau perlu - seimbangkan rasa ikan masin dulu)


    Untuk tumis darat:-

    3 ulas bawang merah - hiris nipis
    2 ulas bawang putih - hiris nipis
    1 inci halia - hiris kecil
    1 tangkai daun kari
    1/4 cawan minyak masak


    Cara memasak:-

    Bancuh rempah bersama air dan masak atas dapur dengan ikan. Masukkan halba. Masak lebihkurang 10 - 15 minit hingga rempah kari benar2 masak. Masukkan santan dan nenas. Biar nenas agak lembut, tutup api. Dalam kuali, panaskan minyak dan masukkan bahan-bahan tumis, kacau agak kekuningan dan layu. Tuangkan kesemuanya ke dalam periuk kari ikan tadi. Kacau rata, tutup periuk...Emmm..bila cedok, memang naik bau, buka selera !

    Sumber: Kak Ummi

    Friday, December 2, 2011

    Kuih Kaswi



    Salam bahagia semua..Kuih kaswi ni antara kuih kegemaran saya juga, bila buat sendiri dapatlah makan banyak sikit. Tiba2 terasa nak makan kuih kaswi. Saya guna resepi dari Myresipi. Alhamdulillah menjadi... Tercapai hasrat...hihi...Terima kasih kepada tuan empunya resepi ni yer..

    Bahan A
    5 cawan air
    3 keping gula kerek/roda (banyak dijual di pantai timur)
    atau 3 s/b gula merah
    3 sudu besar gula pasir
    1 helai daun pandan
    Masakkan semua dan sejukkan

    Bahan B
    2 cawan tepung gandum
    ½ cawan tepung kanji/ubi atau jagung
    1 sudu kecil kapur kueh
    Kelapa parut ( yang muda)
    Sedikit garam

    Cara:
    1. Panaskan kukusan.
    2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan.
    3. Bancuh semua bahan dan tapiskan kan dalam loyang.
    4. Masakkan sehingga masak.
    5. Tunggu sehingga sejuk baru bolih potong.
    6. Gaulkan garam dan kelapa.
    7. Lumurkan kueh yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.

    Sumber: Myresipi

    Friday, November 25, 2011

    Mocha Chiffon Cake



    Salam Jumaat yang penuh berkat semua. Hari ni saya nak letak resepi Mocha Chiffon Cake yang saya buat semalam untuk minum petang. Resepi asalnya Coffee Chiffon Cake tapi saya tukar kepada Mocha. Resepi ni saya dapat dari blog Wendy. Sedap, lembut dan gebu =)

    Ingredients:

    A)
    5 egg yolks
    85 gm corn oil
    115 ml hot milk (saya guna susu pada suhu bilik je)
    1 1/2 Tbsp instant Nescafe Gold ( saya tukar kepada mocha paste)
    120gm sugar
    150gm flour
    1 tsp baking powder

    B)
    5 egg whites
    1/8 tsp cream of tartar (saya omit)
    90gm sugar

    Method:

    1. Dissolve coffee powder in hot milk( Campurkan mocha paste dengan susu). Leave to cool down.
    2. Preheat oven to 180C.
    3. Combine milk with the rest of ingredients (A) until it becomes a smooth paste.
    4. Beat egg whites until frothy. Add in cream of tartar and beat until soft peaks.
    5. Add in sugar bit by bit and beat egg whites until stiff.
    6. Put in 1/4 of egg whites into (3) and fold to combine.
    7. Repeat step 6.
    8. Pour (7) into remaining egg whites and fold to combine well.
    9. Pour batter into clean ungreased tube pan. Lightly shake pan left and right to level the cake.
    10. Bake at 170C for 40 minutes.
    11. Immediately remove from oven and turn cake upside down on table. (
    cake will sink if not done fast)
    12. Leave cake to cool completely before dislodging from pan using a flat knife. Cut with a sharp knife.


    Sumber: wendyinkk.blogspot.com

    Thursday, November 24, 2011

    kek Karamel Strawbery and Mocha



    Kek Karamel lagi...huhu...Kali ni letak perisa strawberry and Mocha....bestt!!

    Tuesday, November 22, 2011

    Bom Manis

    Saya tak ingat bila Bom Manis ni difemeskan oleh Anna..tapi masa tu saya dah copy siap2 bila nampak Anna post kat dapurnya. Bab masakan or juadah simple2 ni saya memang suka, lagi2 untuk minum petang. Dapat la mevariasi kan jenis hidangan untuk minum petang. Anak2 memang suka..masa saya menggoreng ni anak sulung saya cakap, wahh bau donat la..hehe..sebab ada yis kan...tapi memang sedap dan lembut berongga kejadiannya.. Terima kasih Anna atas perkongsian resepi ni...minta izin juga nak letak resepi kat sini.. =)

    BOM MANIS
    Sumber : daun_kesum@Jurnal Alkiram
    Bom Manis by AnnaQawina

    Bahan2 :
    · 1 sdt yis
    · 1 cawan tepung gandum
    · 2 sdb gula
    · 3 sdb susu pekat manis
    · secubit garam
    · air secukupnya
    · minyak untuk menggoreng

    Cara-cara : 

    · Campurkan yis, gula, susu & sedikit air..larutkan..Ana biar sampai pekat berbuih.
    · Campurkan campuran yis tadi ke dalam tepung gandum, tambah kan sedikit air, agak2 macam nak buat jemput2 biasa tu le.
    · Perap adunan dalam 1-2 jam bagi mendapatkan sarang yang cantik & kuih jadi bulat masa menggoreng
    · Panaskan minyak masak.
    · Sebelum menggoreng, tambahkan secubit garam ke dalam adunan & goreng hingga keperangan.

    Sunday, November 20, 2011

    Nigella's Choc Chip Muffin



    Salam sejahtera semua...lama juga saya tak bersiaran, bukan apa, cuma baru balik ke 'opis' sendiri dan baru dapat berasapkan dapur sendiri. Baru2 ni ternampak resepi muffin ni kat blog Kak Nor Secubit Garam. Tengok bahan2 pon simple dan ada kat dapur, so dah masuk list lah.. Kebetulan petang tadi hujan je kat KT ni, memang tak keluar la, maka menggodek lah muffin ni kat dapur. Senang je buat muffin ni, sekejap je dah siap, sedap lak tu. Anak2 pon memang suka lagi2 ada choc chip tu... Terima kasih kepada empunya resepi dan mereka2 yang telah memperkenalkan resepi yang mudah dan sedap ni termasuklah Ady dan Kak Nor.
    Minta izin dikongsikan kat sini resepinya yer... =)



    NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
    (recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
    source : Ady Greatsword
    source : K.Nor@SecubitGaram
    *makes 12-14 muffins

    Ingredients:
    250g plain flour
    2 tsp baking powder
    1/2 tsp baking soda
     ~ k.nor letak secubit jer (saya juga)
    2 tbsp good quality cocoa powder
    170g caster sugar
     ~ k.nor guna 150gm (saya juga)
     150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
    200ml milk
    80ml vegetable oil
    1 large egg
    1 tsp pure vanilla extract
     
    Method:
    1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
    2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
    3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
    4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
    5. Spoon the batter into paper muffin cases.
    6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.

    Wednesday, October 26, 2011

    Bahulu Strawberi Chocolate Chips



    Salam bahagia semua....hari ni nak report masakan yang sedap ni yang saya dapat dari blog kak Dayang. Asalnya nama Bahulu Pandan Choc Rice, tapi saya tukar strawberi sebab tak ada pandan paste. Aci lah kan.. Sedap dan gebu je kejadian kuih ni, macam kek pon ada. Anak2 suka betul, sekejap je licin. Nak kongsi resepi kat sini jugak, terima kasih kak Dayang... =)


    Bahulu Pandan Chocolate Rice

    bahan-bahan :
    100 gm tepung gandum
    4 biji telur A
    90 g gula kastor
    50 ml minyak jagung 
    1 sk ovalette
    2 sb susu segar
    1 sk pandan emulco / pes pandan (saya tukar guna strawberi emulco)
    2 sb chocolate rice (boleh tambah jika suka)

    cara-cara :
    Panaskan oven pd suhu 180C. Sediakan loyang yg bersesuaian atau muffin/paper cup. Sapukan mentega dan taburkan dgn sedikit tepung. (Jangan lupa alaskan dgn baking paper jika menggunakan loyang).
    Sediakan mangkuk adunan. Satukan telur, gula dan ovalette. Putarkan hingga pucat dan kembang. 
    Kemudian masukkan tepung, susu dan pandan emulco/pes pandan. Putar lagi hingga sebati.
    Masukkan minyak jagung dan kacau sebati (kaup balik) dgn menggunakan rubber spatula.
    Akhir sekali, masukkan coklat urai. Kacau perlahan2 sehingga rata. Tak perlu dikacau terlalu lama.
    Bakarlah selama 25-30 minit atau sehingga kek  masak (DJ guna suhu 180C pd 20 minit pertama dan kemudian diturunkan kpd 160C utk 10 minit terakhir). Suhu bergantung pd jenis oven masing-masing.
    Setelah masak, sejukkan terlebih dahulu. Hiaskan dgn topping kesukaan jika suka. (tak sempat nak menopping, anak2 dah nak makan sangat)

    Sumber: Kak Dayang

    Monday, October 24, 2011

    Puding Jagung


    Sebenarnya saya sangat suka makan puding jagung, dari kecil lagi. Arwah mak saya pon selalu buat. Kalau masa hari raya tu, mesti ada untuk pencuci mulut. Bila dah lama tak buat, saya pon dah tak ingat sukatan maka kenalah cari juga kat blog kekawan kat sini. Pernah buat guna resepi dari myresipi tapi macam lembik pulak, kali ni saya tambah kan sukatan tepung jagungnya dan alhamdulillah menjadi.
    Resepinya seperti di bawah:

    PUDING JAGUNG
    Resepi: 
    F&N@myresipi.com

    Bahan-bahan ( sefamily )

    * 1 cawan tepung kastad (saya letak 1 1/2 cawan)
    * 1 cawan jagung manis ( saya letak 1 tin )
    * 3/4 cawan gula
    * 3 cawan air
    * 1 1/2 cawan susu cair

    Cara-cara
    1. Campurkan tepung kastad, gula, jagung, susu dan air.
    2. Lepas itu dikacau sehingga pekat dan berkilat di atas api yang sederhana hingga sebati.
    3. Angkat dan sejukkan di dalam loyang atau acuan. 


    Saturday, October 22, 2011

    Puding Roti Berkaramel


    Puding roti memang kegemaran seisi rumah…kali ni saya nak cuba versi lain plak, puding roti berkaramel. Saya terjumpa resepinya dari blog Kak Yatie. Sedap dan mudah disediakan…minta izin Kak Yatie saya copy dan paste resepi kat sini.. =)


    Bahan-bahan
    3 sudu besar gula untuk dijadikan gula hangus
    4 keping roti gardenia
    3 biji telur A @ 4 biji gred B - di pukul manja dan di tapis
    1 cawan air suam
    1 cawan susu cair
    1/2 cawan susu pekat
    1 sudu kecil esen vanilla

    Cara-cara
    Cara membuat gula hangus , masukkan gula ke dalam kuali, masak hingga gula jd perang (guna api kecil takut hangit). Kemudian masukkan 1 sudu besar air panas, (berhati2 gula panas). kacau hingga sebati dan matikan api. Tuang terus dalam loyang. Ketepikan.
    Panaskan pengukus.Carik2kan roti kemudian blender bersama air suam dan susu.
    Selepas itu masukkan telur yang sudah ditapis itu dan masukkan esen vanilla. Blend sekejap agar sebati. Tuang adunan tadi kedalam loyang gula hangus dan kukus sehingga masak.(40min-1jam) - Yatie kukus 30minit je. (saya bakar dengan kaedah bain marie pada 170 darjah selama 40minit-1 jam).
    Sejukkan dahulu barulah di potong dan hidangkan.

    Thursday, October 20, 2011

    Kek Lobak Merah


    Tak dapat nak tulis panjang…Sebenarnya teringin sangat nak merasa Carrot Cake, sebab tak pernah makan, maka kenalah buat sendiri. Nampak ramai juga kawan2 yang pernah buat, kena buat juga lah macam mana pon…resepi saya ambil kat Diana..Terima kasih banyak coz share resepi mudah ni...Sangat sedap kek ni, puas hati dapat makan =)

    :: Resipi oleh ~ Azizah Ariffin _ Seleksi Rasa Selebriti ( TQ )

    Bhn²
    200 gm lobak merah _ d parut dan d kukus (saya tak kukus pon)
    250 gm tepung gandum 
    200 gm gula perang (saya guna gula biasa)
    200 gm minyak jagung
    70 gm badam _ d cincang( saya letak gajus)
    70 gm kismis _ d cincang
    4 biji telur gred A
    3 keping nenas dalam tin _ di cincang (saya tak letak)
    2 tsp baking powder
    1 tsp soda bikarbonat _ 
    Secubit serbuk kayu manis

    Cara²
    1.            Campur dan gaulkan semua bhn² kering ( tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk kayu manis ). Saya ayak .. Ketepikan.
    2.            Sementara itu pukul telur dan gula hingga kembang.
    3.            Masukkan minyak jagung dan pukul lagi sehingga sebati.(saya guna minyak masak je)
    4.            Perlahankan putaran dan masukkan bhn² kering yang telah d campur dan d ayak tadi.
    5.            Masukkan lobak merah, nenas / strawberry, badam / gajus dan kismis ( Saya letak lobak dan gajus je)
    6.            Bahagikan kepada 2 bahagian dan bakar dalam 2 acuan d dalam oven yang telah d panaskan dengan suhu 170°C selama 30 - 35 minit.
    ~ ** Tips Azizah :: Bagi memastikan kek menjadi.. pastikan suhu oven berada dalam bacaan yang betul.

    Tuesday, October 18, 2011

    Ais Krim Goreng



    Satu masa dulu kalau dengar nama ‘ais krim goreng’ ni rasa macam special sangat sebab harganya kat kedai boleh tahan mahalnya. Pernah juga makan di kedai kat Pantai Batu Burok tu, harganya kalau tak silap seketul bulat (ais krim satu scoop) je dah rm3.50, makan pon kongsi2 je..hehe.. tapi bila dah tau resepi cara mudah nak buat tu, senang je rupanya…ada roti, ada ais krim jadilah… Saya pon dah try buat, simpan dalam esbox, bila nak makan goreng je..Anak-anak memang suka…

    Bahan2
    Ais krim (saya guna perisa Butterscoth)
    Roti Keping ( Saya guna Gardenia)

    Cara2
    Ambil sekeping roti, scoop kan ais krim ke atasnya.
    Kemudian ambil sekeping lagi roti lapikkan di atas ais krim tadi.
    Tekapkan dengan cawan supaya ais krim berada di tengah2 roti tadi.
    Tekan2kan sedikit tepi roti yang bercantum tadi supaya lebih kemas.
    Kemudian masukkan roti yang siap ke dalam plastik dan bolehlah di simpan di dalam esbox. 
    Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana, sekejap je, kurang 1 minit dah boleh angkat. 

    Saturday, October 15, 2011

    Red Velvet Cake


    Kebelakangan ni mood nak mengekek macam berkobar2. Semua jenis kek nak cuba rasa, maka kena buatlah kalau nak rasa kan…huhu.. Resepi Kek Red Velvet ni dah lama saya simpan sebenarnya. Baru2 ni rasa nak makan kek, kebetulan birthday husband saya lak, bolehla bakar kek sebiji. Tengok dalam list resepi tu dan ternampak resepi kek Red Velvet ni, tengok bahan2 semua ada, maka terjadilah kek ni. Tapi warnanya tak berapa nak red sangat, tersilap letak kurang pulak pewarna merah tu..huhu..asalkan rasanya tetap sedap dan diterima ramai kat rumah ni, oklah… Resepi ni dapat banyak juga adunan..saya buat dapat 1biji kek sebesar loyang 22cm dan 12biji dalam bentuk cup cake. Resepinya saya dapat dari http://myhappyoven.blogspot.com. Apapun terima kasih kepada tuan empunya resepi…Minta izin copy dan paste resepi kat sini yer.. =)

    BAHAN A:
    2 1/2 cawan tepung superfine (all purpose flour)
    1 1/2 cawan gula castor
    1 sudu kecil bicarbonate of soda
    1 sudu kecil garam
    1 sudu kecil serbuk koko (saya guna 1 sudu besar)


    BAHAN B: 
    1 1/2 cawan minyak sayur @ mana2 minyak makan pun bole
    *1 cawan buttermilk 
    2 biji telur (gred A)
    1 sudu makan pewarna merah
    1 sudu kecil cuka
    1 sudu kecil esen vanilla


    CARA MEMBUATNYA:
    1. Ayak Bahan A bersama, ketepikan sebentar.
    2. Satukan dalam mangkuk lain Bahan B, lepas itu sebatikan guna whisk.
    3. Tuangkan Bahan A ke dalam Bahan B, gunakan mixer dengan medium speed, gaulkan hingga sebati.
    4. Selepas tu, tuang dalam 2 loyang 9" bulat @ 1 loyang sahaja, ikut mana2 yang anda rasa mudah.
    5. Oven hendaklah dipanaskan dahulu 175 darjah celcius selama 10-15 minit & barulah bakar adunan tadi pada suhu sama selama 30-35 minit atau sehingga masak ikut oven masing-masing. Bila dah masak, keluarkan dari oven & biarkan sejuk sebelum kita hias cream cheese frosting atasnya.

    BUTTERMILK
    1 cawan susu + 1 sudu makan cuka, biar 10 minit.


    Sunday, October 2, 2011

    Kek Karamel


    Salam semua.. Setelah ‘terbakar’ dengan entry2 kawan2 yang membuat kek karamel ni dan setelah di pok vontot oleh kak Anim hari tu maka terhasillah juga kek ni. Gembira sebab kek ni menjadi, memang follow step by step cuma saya tak letak krim of tar tar. Alhamdulillah menjadi juga. Anak sulung saya siap bagi 10bintang. Buat kaler2 gitu sukalah kanak2 kat rumah ni. Alkisahnya dah lama sebenarnya saya menyimpan resepinya, macam biasa laa…Tengok entry kak Anim aritu membuak2 lak nak mencuba.Resepi saya nak letak kat sini juga, untuk rujukan masa depan. Saya copy paste dari blog kak Ita yang step by step tu…Minta izin yer Kak Ita…terima kasih.. =)
    Gula Hangus 
    2 sudu besar gula pasir


    Sediakan loyang 8 inc. 
    Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
    Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
    Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras

    Bahan Karemel
    1/2 tin susu cair 
    70g gula castor
    1/2 sudu teh esen vanilla
    3 biji kuning telur



    Kacau susu dan gula hingga gula larut.
    Kacau telur dan esen perlahan.
    Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
    Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
    Ketepikan.
    Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur. 

    Adunan Kek Bahan 1
    70g gula kastor
    3 biji telur kuning
    135ml air 
    45ml minyak masak



    Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
    Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

    Adunan Kek Bahan 2
    140 gm tepung gandum
    1 sudu teh baking powder



    Matikan  mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
    Masukan  sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
    Ketepikan.

    Merinque  
    6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
    70g gula castor
    1 sudu teh krim of tar2 (saya tak letak)



    Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
    Pukul putih telur hingga berbuih
    Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
    Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
    Gaul rata secara kaup balik
    Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

    Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.

    Letakkan pewarna yang anda sukai.
    Kemudian tuangkan ke atas lapisan karemel tadi.
    Belang- belangkan adunan
    Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula  3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
    Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
    Akhir sekali dengan satu sudu.
    Lorekkan atas adunan dengan lidi.

    Panaskan oven terlebih dahulu. Ita (Saya juga) panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita (saya juga) tukar pada suhu 160C
    Gunakan api bawah sahaja. 


    Kaedah Steam Bath 
    Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadiLetakkan pada rak bawah dalam oven.Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.