Salam bahagia semua…wah..dah lama saya tak hantar laporan masakan kat sini. Internet bermasalah sikit la..tapi sempat juga terjangkit virus Custard Teacake ni..agaknya saya lah orang terakhir buat cake ni, tapi tak kisah lah kan..saya tak boleh nak tengok ada custard2 ni..tambahan pula, semua bahan2 memang ada dalam stok. Terus je la buat dan laku jugak la kat ‘kedai makan’ saya ni. Anak sulung saya kata ‘eh, kek ni ada inti la..’ tak pernah umminyer buat cake ada inti. Sebenarnya saya buat custard teacake ni dah dua hari lepas.Baru sekarang sempat nak post kat blog. Mula2 dulu ternampak custard teacake CMG kat dapur tanpa sempadan nun di Sedenak,masa tu dah berkenan dan salin resepi siap2 dah. Pastu dua hari lepas tu pulak, makin ramai ada menu ni..wahh makin membara semangat nak membuat tu..hehe..dan sekarang dah rasa dah…memang sedap, diapproved oleh Tuan Besar di rumah ni.. =) Nak share kat sini jugak resepi nya, saya copy dari rumah CMG..minta izin yer..terima kasih juga kepada tuan asal resepi ni…
BAHAN KEK :-)
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
125 gram mentega
1/3 cawan gula halus @ gula kastor
1 biji telur gred A
3/4 cawan teping naik sendiri (self raising flour)
1/2 cawan tepung kastard
1/2 camca teh esen vanilla
BAHAN KASTARD :-)
1 camca besar tepung kastard
1 camca besar gula kastor
2/3 cawan susu segar (mat guna 70% susu sejat IDEAL + 30% air)
15 gram mentega (kurang lebih 1 camca teh)
2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
- UNTUK KASTARD :- Satukan semua bahan untuk kastard kecuali mentega dan esen vanilla. Kacau rata dengan whisk dan masak dengan api perlahan sambil terus dikacau hingga pekat. Padam api, tambah mentega dan esen vanilla, kacau rata dan biar sejuk. Ketepikan.
- Panaskan oven pada suhu 175C, lenser tin bulat saiz 7 inci (mat guna acuan kaca macam dalam gambar). Ketepikan.
- Putar mentega dengan gula halus hingga berkrim, masuk telur dan putar hingga kembang. Tambah esen vanilla. Perlahankan kelajuan, masukkan tepung naik sediri + tepung kastard sedikit demi sedikit hingga habis. Gaul rata.
- Masukkan 1/2 adunan ke dalam bekas yang telah disediakan, ratakan dan buat sedikit lubang ditengah2nya. Tuang kastard, ratakan dan tutup dengan baki adunan, ratakan dan bakar selama 30 minit atau hingga masak.
- Sejukkan sebelum dihidangkan. Jika suka boleh ayak gula aising atas permukaan kek sebagai penyeri...Selamat mencuba!!!
Sumber: CMG