Thursday, January 12, 2012

Kek Jagung Manis

Salam sejahtera semua... Kek jagung manis ni alkisahnya tersilpa beli tin dalam jagung tu. Google punya google keluar resepi kek jagung ni...Saya pon try la.. Alhamdulillah anak2 suka...kejap je licin... Terima kasih la pada tuan empunya resepi ni....


Bahan-bahan:
·         250 gm tepung gandum( lebih kurang 2 1/4 mug kecil )
·         1/2 sd teh soda bikarbonat
·         1 sd teh baking powder
*Ayak bersama ketiga2 di atas
·         200 gm creamy sweet corn dalam tin ( agak-agak lebih kurang 1/2 tin )
·         4 biji telur
·         180 gm gula ( lebih kurang 1 1/4 mug kecil )
·         200 gm butter.....cairkan & biarkan sedikit suam( ida pakai 100 gm butter+100 mls minyak sayuran....stok butter tinggal sikit )
·         2 sudu besar susu pekat
·         2 titik essen vanilla
·         1/2 sudu teh garam
·         Apa-apa kekacang yang dimesin halus untuk tabur ke atas adunan kek ( ida pakai badam yang dah siap )

cara-cara:
·         Panaskan oven terlebih dahulu dalam suhu 180C....selama 15 minit.
·         Ayak tepung gandum bersama bahan penaik
·         Pukul telur hingga betul-betul kembang dengan mixer....guna high speed
·         Tambah gula & essen vanilla.....pukul lagi hingga betul-betul kembang
·         Masukkan butter cair&minyak,kacau sebati.
·         Masukkan pula sweet corn,garam......kacau sebati
·         Masukkan bahan ayak separuh-separuh/di ayak terus ke dalam adunan separuh-separuh....kacau secara kaup balik/pukul menggunakan low speed mixer.
·         Alas loyang pembakar dengan baking paper/sapu bahagian dalam tapak loyang sahaja dengan minyak/marjerin.
*Ida bakar dalam 2 loyang kecil untuk mendapatkan 2 kek yang nipis sahaja...jika loyang saiz besar,bolehla terus dibakar dalam satu loyang sahaja.
·         Tuangkan adunan ke dalam loyang,taburkan kekacang kesukaan anda.
·         Bakar dalam suhu 180 C/selama 35 minit jika adunan yang nipis....jika tebal,tambahkan masa sedikit lagi.
*Kek ni agak lembab2 sedikit ya....
*Selepas dikeluarkan dari oven beberapa ketika, kek ni akan mendap sedikit sebab kek ni versi kek lembab2 gitu k.

Sumber: Ida didapur

5 comments:

cik cek said...

KaK Cek nak sepotong...:0

~Norul Mas Hana ~ said...

kak cek,
2 potong saya bagi =)

Unknown said...

kalau bubuh jagung mmg akak suka!

~Norul Mas Hana ~ said...

kak norlie,
saya pon.. =)

Unknown said...

Sedapnyaaa..