Saturday, June 4, 2011

Lempeng Nyior




Baru2 ni pak sedara ada bagi 2 biji kelapa muda. Dalam kepala ni dah terfikir nak buat lempeng nyior. Kat Terengganu ni popular lempeng nyior ni. Airnya pula boleh minum. Makan lempeng ni memang menyenyangkan, sesuai untuk buat minum petang. Resepi yang seperti saya buat macam kat bawah ni. Senang je nak membuatnya.  =)

Bahan2:
2 biji kelapa muda (ambil isinya dihiris halus atau di sagat kasar)
1 cawan tepung gandum (boleh ditambah sehingga kepekatan yang diingini)
1 biji telur
2 sudu makan gula
¼ sudu makan garam
½ cawan air kelapa muda
Air secukupnya

Cara2:
Campurkan semua bahan2  sehingga sebati. Goreng macam goreng lempeng. (hah?bolehlah tu).

10 comments:

Acik Erna said...

assalam nurul..buat acik terliur la..
orang tua macam acik ni..memang suka sangat lempeng nyiur ni..nampaknya kena buat jugak ni..walau pun tak de kelapa muda..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam nurul...makanan dulu2 nie,arwah mak selalu masak..mkn ngan air kopi..fuh!sedapnya..

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm acik erna,
org muda pon suka nih...anak2 saya pon suka..mmg best..acik dah dapat ke? hihi

Kak Atie,
wkmslm...haah makanan org lama..mmg sedap..buat minum petang mmg sesuai.. =)

suri solehah said...

salam norul..tengok lempeng teringt kenangan masa kecik..mak suka buat..huhu

aeshcame said...

Hehe x pernah pulak jumpe lempeng ni~~ mcm sedap pulak ada kelapa muda~ nnt jln2 terengganu kene cari ni..

Along Maklong said...

maklong tak pernah makan lempeng yang macam ni.. kena cuba jugak bila angin rajin is blowing nanti2.. hehe

cik cek said...

Salam Norul....

kak cek suka...kak cek suka lempeng kelapa ni....

Norul pekabo...sihat2 selalu sumenya ya...:)

Amie said...

kalau makan ramai2 nih...bertambah sodap!

Nieza said...

salam winduu Nurul...rasa mcm lama sgt jer akak tak singgah sini..hmmm byk n3 best-best ni..lempeng pun sodap..lama dh tak mkn.dulu-dulu mak akak suka buat lempeng kelapa cicah gulai.

~Norul Mas Hana ~ said...

Suri solehah,
lempeng nyiur ni mmg 'kenangan silam' lah...hihi

aeshcame,
dtg tganu mmg kena cari ni...byk kat rusila kat tepi laut tu...

Maklong,
nak saya blowing kan ke?hihi

kak cek,
wkmslm...saya tak berapa sihat skrg..sebab tu dah lama tak mengupdate blog ni..huhu

Amie,
btul tu...makan berjemaah mmg best..

Kak Nieza,
rindu jugakkk...saya pon dah lama tak singgah blog akak,tak berkesempatan..mmg kena sgt lempeng cicah gulai...laju je makan..hihi