Sunday, November 20, 2011

Nigella's Choc Chip Muffin



Salam sejahtera semua...lama juga saya tak bersiaran, bukan apa, cuma baru balik ke 'opis' sendiri dan baru dapat berasapkan dapur sendiri. Baru2 ni ternampak resepi muffin ni kat blog Kak Nor Secubit Garam. Tengok bahan2 pon simple dan ada kat dapur, so dah masuk list lah.. Kebetulan petang tadi hujan je kat KT ni, memang tak keluar la, maka menggodek lah muffin ni kat dapur. Senang je buat muffin ni, sekejap je dah siap, sedap lak tu. Anak2 pon memang suka lagi2 ada choc chip tu... Terima kasih kepada empunya resepi dan mereka2 yang telah memperkenalkan resepi yang mudah dan sedap ni termasuklah Ady dan Kak Nor.
Minta izin dikongsikan kat sini resepinya yer... =)



NIGELLA'S CHOCOLATE CHIPS MUFFIN
(recipe souce : adapted from SSB with minor changes)
source : Ady Greatsword
source : K.Nor@SecubitGaram
*makes 12-14 muffins

Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda
 ~ k.nor letak secubit jer (saya juga)
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar
 ~ k.nor guna 150gm (saya juga)
 150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract
 
Method:
1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
5. Spoon the batter into paper muffin cases.
6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.

2 comments:

mama sara nur said...

assalam

salam kenalan
dtg ziarah sini tgk2..
jom tgk blog akak

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm...
salam kenalan juga...thanks sudi singgah.. =)