Satu masa dulu kalau dengar nama ‘ais krim goreng’ ni rasa macam special sangat sebab harganya kat kedai boleh tahan mahalnya. Pernah juga makan di kedai kat Pantai Batu Burok tu, harganya kalau tak silap seketul bulat (ais krim satu scoop) je dah rm3.50, makan pon kongsi2 je..hehe.. tapi bila dah tau resepi cara mudah nak buat tu, senang je rupanya…ada roti, ada ais krim jadilah… Saya pon dah try buat, simpan dalam esbox, bila nak makan goreng je..Anak-anak memang suka…
Bahan2
Ais krim (saya guna perisa Butterscoth)
Roti Keping ( Saya guna Gardenia)
Cara2
Ambil sekeping roti, scoop kan ais krim ke atasnya.
Kemudian ambil sekeping lagi roti lapikkan di atas ais krim tadi.
Tekapkan dengan cawan supaya ais krim berada di tengah2 roti tadi.
Tekan2kan sedikit tepi roti yang bercantum tadi supaya lebih kemas.
Kemudian masukkan roti yang siap ke dalam plastik dan bolehlah di simpan di dalam esbox.
Goreng dalam minyak panas dengan api sederhana, sekejap je, kurang 1 minit dah boleh angkat.
No comments:
Post a Comment