Monday, March 14, 2011

Ayam Masak Stew


Salam sejahtera...salam dan selawat juga kepada Rasul junjungan kita Nabi Muhamad SAW. Semoga kita akan berada dibawah naungan rahmat Allah SWT sentiasa. Peristiwa tsunami di utara Jepun bertinggian 10m iaitu bersamaan dengan tinggi bangunan 3tingkat sangat menggerunkan.Mungkin ini adalah di antara tanda-tanda akhir zaman. Semoga Allah melindungi kita. Amin.

Untuk lunch 2 hari lepas saya hanya mempunyai stok ayam dalam suku ekor saja, maka nak menyenangkan kerja, masuk sekali dengan sayur-sayuran, terhasillah ayam stew cara saya ni. Biasanya lauk2 yang ada peminat atau permintaan dari 'customer' memang akan sentiasa diulang dan diorang pon suka. Resepi saya nak sharekan di sini.

Bahan2:
1/4 ekor ayam dipotong kecil
1 biji bawang besar di potong bulat
2 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dipotong nipis
1 sudu lada hitam kisar
2 sudu tepung gandum
2 cawan air
2 batang lobak merah dipotong
bunga kobis dipotong kasar
semangkuk cendawan butang dihiris
garam secukup rasa

Cara2:
Ayam yang telah dipotong dilumurkan dengan tepung gandum tadi,ketepikan.
Panaskan 2 sudu minyak masak dan tumiskan bawang besar,bawang putih dan halia hingga kekuningan, kemudian masukkan air dan ayam tadi. Masak hingga mendidih masukkan lada hitam dan garam. Pastikan ayam benar2 masak, kemudian masukkan pula sayur-sayuran tadi. Sekiranya kuah agak pekat boleh tambahkan lagi air mengikut kepekatan kuah yang dikehendaki. Boleh juga dimasukkan lada merah.

5 comments:

Umm Mymoonah said...

Very yummy looking stew, I love your blog and yummy recipes. Following you sister :)

Nieza said...

sedapnya....suka hirup kuah tu...slurppp:)

~Norul Mas Hana ~ said...

Umm Mymoonah,
Thanks for dropping by.
It's my pleasure to have you in my buddy list.. =)

Kak Nieza,
Memang best hirup kuah dia tu..saya mesti buat kuah lebih..hihi

intan morsalin said...

askm norul..slm pknalan yer..u dok trg kat area mana?sya pon org ganu gak...xcited nak knal org blah pntai tmur..ehehe..ska tgk resepi u..smple n sdap mata mmandang...i follow...jmput sggah di tratak sya yer..kalau sudi follow2 kan diri anda yer..ekeke...

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak intan,
salam perkenalan juga...saya masak yg senang2 je..hihi..saya budak baru blaja..thanks sudi singgah =)