Friday, March 18, 2011

Simple Apple Pie



Salam bahagia semua, semoga hari ini dan hari2 yang mendatang menjanjikan kebahagiaan untuk kita semua insyaallah. Beberapa hari yang lepas saya buat epal pie untuk minum petang. Resepi yang saya gunakan dari CMG @ Dapur Tanpa Sempadan yang glamer tu la..memang sangat sedap dan mudah untuk disediakan. Sebenarnya resepi ni dah lama simpan baru sekarang dapat buat dan merasa. Dulu2 biasa makan kat McD apple pie ni, sekarang dah boleh buat sendiri jer..hihi.. Terima kasih yer CMG atas perkongsian resepi ni. Jadi sekarang saya nak tempek kat sini resepinya, minta izin yer CMG.

Simple Apple Pie
sumber : Dapur tanpa Sempadan

BAHAN INTI EPAL :
2 biji epal, hijau, kupas kulit, buang empulur dan dadu kecil
1/4 cawan kismis (terpulang nak guna kismis hitam atau kuning)
2 1/2 camca besar gula peerang (brown sugar)
Sedikit perahan jus lemon (1 camca teh)
50 gram mentega
1 batang kayu manis
3/4 camca besar tepung jagung
Secubit garam

BAHAN LAIN :
Puff pastry secukupnya (jenama kawan saiz 4 inci x 4 inci)
Telur + 1/2 camca teh esen vanilla, dikacau rata.

CARA MEMBUATNYA :
1.                   UNTUK INTI EPAL :- Panaskan mentega dalam periuk, kemudian goreng epal tadi bersama kismis, kulit kayu manis dan gula perang hingga sebati dan gula mencair. Masak hingga epal lembut. Tambah tepung jagung dan lemon jus, kacau hingga pekat, padam kan api dan ketepikan Bila hilang wap panas, simpan dalam peti sejuk hingga dingin dan pekat.
2.                   UNTUK SIMPLE APPLE PIE :- Ambil sekeping kulit puff pastry, kerat 2 dan satu lagi dikelar2 halus Letak inti anggaran 1 camca besar dibahagian tengah pastr yang tidak berkelar. Kemudian tutup dengan bahagia satu lagi, kemaskan dan tekan dengan garfu sekeliling puff. Buat kaedah sama untuk baki puff pastry. Sapu kuning telur pada permukaan pastry.
3.                   Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 190C selama 25 minit atau kuning keemsan, Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan.

Sumber: CMG

8 comments:

Nieza said...

sedapnya tgk puff tu...sure crispy kan...:)

chikadakbiru said...

cb tumpang tgk jer la...cantik..!!tp tak berapa minat puf jenis manis..suke lagi yg pedasssss hihihi

Kak Sam said...

Assalamualaikum...
Lama nye tak mai sini. Rasa nya dalam peti ais ada puff pastry tu. Bila le agaknya nak selamatkan.

Deliah's Deli said...

klu ada ready made mmg senang bt ni kan..sy pun suka..manis ke pedas..sumer suka :)

Umm Mymoonah said...

Both pastry and filling looks absolutely delicious.

~Norul Mas Hana ~ said...

kak Nieza,
mmg crispy...best

Chikadakbiru,
yang pedas pon best..tp anak2 saya tak mkn lak..hihi

Kak Sam,
Wkmslm. cepat selamatkan puff pastry tu...

Kak Dell,
Same here..saya suka yg manis dan pedas pon... =)

Umm Mymoonah,
Thanks.. =)

cik cek said...

Assalamualaikum....salam perkenalan dari kak cek...nampak sedap apple puff tu....tq Norul sudi singgah kat blog akak n follow...balas kunjungan dan follow Norul....sudi2kanlah singgah lagi....:-)

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak cek,
thanks coz sudi singgah sini jgk..salam kenal =)