Baru2 ni untuk minum petang saya buat pankek ni. Sebelom tu dah ternampak Kak Nor secubit Garam buat pankek ni tapi letak jagung. Saya buat yang plain je. Nak try resepi yang Kak Nor guna. Kebetulan tengok stok, semua ada untuk bahan2 nya tu, maka terjadilah pankek yang amat gebu dan lembut ni. Makan dengan madu, sos coklat atau susu pekat manis memang best dan mengenyangkan. Nak share resepi di sini, Kak Nor, saya minta izin copy and paste resepi di sini yer. Terima kasih. =)
PANCAKE by Hajar
sumber: K.Nor@SecubitGaram
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
sumber: K.Nor@SecubitGaram
3 sudu besar butter/majerin ~ dicairkan
1 bj telur (k.nor guna saiz A)
1 1/2 cawan tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (optional)
isi jagung secukupnya (saya tak letak)
Campurkan kesemua bahan kecuali isi jagung dan gaul hingga sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk.
Biarkan selama 10 minit.
Masukkan sesenduk adunan ke dalam pan dan taburkan isi jagung ke atasnya.
Bila timbul buih2 dipermukaan adunan pancake tu boleh lah di balikkan pancake dan biarkan hingga pancake masak.
Angkat dan hidangkan dgn madu/sos coklat/jem. (saya makan juga dengan susu pekat)
1 sudu teh baking powder
1 sudu besar gula castor
1 cawan susu segar (boleh guna susu tepung yg dibancuh dgn air)
secubit garam
1 sudu besar jus lemon (optional)
isi jagung secukupnya (saya tak letak)
Campurkan kesemua bahan kecuali isi jagung dan gaul hingga sebati.
Boleh guna blender atau guna balloon whisk.
Biarkan selama 10 minit.
Masukkan sesenduk adunan ke dalam pan dan taburkan isi jagung ke atasnya.
Bila timbul buih2 dipermukaan adunan pancake tu boleh lah di balikkan pancake dan biarkan hingga pancake masak.
Angkat dan hidangkan dgn madu/sos coklat/jem. (saya makan juga dengan susu pekat)
6 comments:
salam norul.. alhamdulillah.. dah buat pancake ya.. gebus nampak tu.. kalau nak bg kaler serata, jgn letak butter atas pan, biasanya bila ada minyak yg berlebihan ni yg buat pancake jd tak serata kaler masak nya.. panaskan pan betul2 dgn api sederhana jer.. kalau takut melekat kat pan, boleh gak letak sket butter, pastu amik kitchen towel dan lapkan, tp tak perlu la sampai ilang terus butter cair tu, biar ada nampak sket2 jer.. pastu masak pancake tu.. try la..
wkmslm kak nor,
saya masak atas kuali biasa je kak nor..hihi..takut melekat tu yg ltk butter, tapi tak lap la plak..hihi..thanks for the tips..len kali saya cuba...tp mmg lembut la pancake ni..
Norul...kat sini hujan lebat nih, best gak kalau ada pancake kan!!!:) makam epal je, malas nak masak sbb anak2 camping...
Kak Bee,
mkn panas2 best kak..hihi
wah best jgk epal tu, leh diet.. =)
aisehh..makan penkek x ajak kite punnn..nak sekeping!nak sekeping!
Hasue,
nah saya bagi 2 keping...hehe =)
Post a Comment