Masakan kambing ni memang kegemaran sekeluarga. Kali ni saya masak Kambing massala. Senang membuatnya, simple yet delicious. Resepi asalnya saya dapat dari buku Senangnya Memasak Chef Hanieliza, tapi saya ada tambah serba sedikit mengikut citarasa. Saya nak kongsikan di sini resepinya. Sedap di makan dengan nasi putih panas dan telur dadar.
Bahan2:
500 gram daging kambing dipotong kecil
3 biji buah keras*
3 biji Bawang besar*
3 ulas bawang putih*
4 inci halia*
(bahan bertanda* dikisar)
3 inci kulit kayu manis
3 biji pelaga
2 kuntum bunga lawang
3 biji cengkih
2 sudu makan cili kisar
2 sudu makan serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 cawan santan
2 biji kentang dipotong empat
2 biji tomato dipotong kasar
Sedikit garam dan gula secukup rasa
Semangkuk air
Cara2:
Gaulkan daging kambing bersama serbuk kari dan serbuk jintan manis, perapkan selama 30minit.
Panaskan 3 sudu minyak masak di dalam periuk, tumiskan bahan kisar berserta kulit kayu manis, buah pelaga, bunga lawang, cengkih sehingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, masak sehingga cili kisar betul2 masak.
Kemudian masukkan daging yang telah diperap tadi, gaul rata dan masak hingga naik minyak. (Air daging akan keluar waktu ni).
Setelah air daging agak kering masukkan pula air, kentang dan tomato, masak sehingga semua bahan lembut. Kemudian masukkan garam,gula dan santan. Masak hingga kuah agak pekat. (kepekatan mengikut citarasa masing2) Tak ada massala masalah punya. Sedia dihidangkan dengan nasi panas. =)
4 comments:
Assallamualaikum Norul..
Rajin Norul. Naz tak pernah menggulai kambing..
wkmslm kak naz,
kambing ramai peminat dlm umah ni..tu yg kena masak tu.. =)
salam syg dari org spura...
hari ini saya nk mencuba resipi daging massala... insyaallah tkde masalah la ye...hehehe..tks for d receipe n d foto upload..at least i noe how does d gravy looks like..
wkmslm omma,
macam mana? dah cuba ke? menepati citarasa family tak? harap omma berpuas hati =)
Post a Comment