Sunday, May 1, 2011

Muffin Pandan

Salam petang Ahad...Ke mana yer agaknya semua petang hujung minggu macam ni? Saya tak ke mana, duduk kat rumah jer. Sambil2 tu browse2 jalan2 blogwalking cari idea untuk minum petang ni. Tadi jalan2 banyak rumah jugak, tapi terpaut (aiseh) kat Muffin Pandan ni. Sebenarnya banyak sangat yang terpaut-pautnyer tapi bergantung pulak dengan stok yang ada di dapur kan. Best choice yang kena dengan stok ialah Muffin Pandan yang terjumpa kat Dapur Kak CT Delima kita tu.. Tambahan pula semalam baru adik saya yang datang berkonvoi dari Sungai Buloh hadiahkan saya cup untuk cupcakes. Bersemangatlah nak membaking..hihi.. Resepi ni Kak CT kata dari blog Rinchann dan dari cari.com juga. Tapi saya copy dari blog kak CT lah yer, minta izin yer kak.. Terima kasih banyak2... =)

Muffin Pandan
Sumber dari Cari.com

Bahan-bahan:
200 gm tepung gandum
1 1/2 susu kecil baking powder
1/2 susu kecil soda bikabonat
1/2 susu kecil garam halus
120 gm gula castor
200 ml santan kelapa (saya guna santan serbuk+air+pes pandan )
100 ml minyak jagung
2 biji telur
*1 susu kecil pandan paste (Boleh bubuh extra kalau nak lebih hijau)
*1/2 sudu kecil pandan essence
Bahan topping ikut selera - Almond slices, kismis, ceri etc. 

Nota :
*Sekiranya tiada pandan paste atau pandan essence, boleh blend 5-7 helai daun pandan bersama 200 ml santan di atas dan tapis ya . (sayalah tu)

Cara-cara:

1. Panaskan oven pada suhu 190 darj cel. Sediakan loyang muffin dan paperliners.
2. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam halus. Masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar. Campurkan gula halus dan kacau rata menggunakan whisker.
3. Campurkan ke semua bahan basah ke bahan kering. Kaup balikkan sekadar kesemua bahan bercampur. Adunan akan kelihatan seakan berketul2 sedikit (lumpy).
4. Isikan adunan ke dalam paperliners dan taburkan kepingan almond di atasnya.
5. Bakar selama 20minit.

12 comments:

Nazrah Bakery & Dunia Kuih said...

Cantik je cupcake tu...

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Naz,
1st batch bakar lupa letak kismis..2nd tu br ada kismis..pelupa btul saya..haha

CT Delima said...

Assalamulaikum Norul

kak ct ni baru sampai rumah dari uitm Jengka ni. lapor gilos.. hihihi. sepanjang jalan hujan lebat tadi. sampai2 kat rumah tak tahu nak makan apa. bak lah muffin ni leh minum ngan kopiO kapal api... hihihi

~Norul Mas Hana ~ said...

Wkmslm kak CT,
oo ye ke? jauhnya tu..hujan lebat ke sana? kat tganu ni panass je seharian ni..ada lagi ni kak CT..saya leh bg 3 ketul..hihi

cik cek said...

Salam hana...

Lenaya dibuai mimpi...kak cek singgah waktu dinihari...tadi kat rumah Yatie ada kuih kochi pandan kat sini muffin pandan lak...
Emmmm....gebu muffin ni...tgk tu...merekah kat atasnya...mesti sedapkan....cuci2 mata lagi...:)

HaSue said...

cantik muffin norul tuh..bak sini 2 ketui buat bekpes...~hehe

suri solehah said...

salam norul..wah macam terbau-bau je harum pandan tengok mafin tu..akak nak copi resipi sekali ye ..tq

~Norul Mas Hana ~ said...

kak Cek,
sedap muffin ni..dan senang je nak buat.. =)

Hasue,
kalau nak saya leh bg 3 ketul.. =)

wkmslm kak suri,
mmg harum je bau pandan ni..silakan kak copy.. =)

Nieza said...

amboi sedapnya muffin cantik dan comel jer...cantik dapur kat atas tu ..akak suka tgk..btw tq yer atas doa Norul tadi..mudah-mudah akak selamat pergi dan blk juga nanti.

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Nieza,
dapur tu verangan jer..haha..insyaallah mn tau ada rezeki..kih kih..ok kak..selamat menunaikan umrah..doakan saya pon akan ke sana suatu hari nnt.. =)

ady said...

as-salam
sungguh menyelerakan muffin pandan tu...mabeles...

~Norul Mas Hana ~ said...

Ady,
tenkiu..dah abis nak bg rasa seketul..hehe