Tuesday, February 1, 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis

Minta maaflah..cucur saya leper..haha..tak sempat nak buat bolat2 cantik macam kak Yatie dan Kak Ayu.Janji rasanya memang sedap dan lembut je. Saya letak batang seleri yang dihiris halus je, tak ada sayur2 lain dan jugak sedikit cili merah yang dicincang. Resepinya dari rumah Kak Yatie . Terima kasih dan minta izin  copy paste resepi kat sini yer..

Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi sejuk
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 70 gm udang geragau kering (satu bungkus harga RM 1.50)- rendam, cuci dan toskan
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 1 biji lada besar dihiris nipis ( saya belah 2, pastu buang biji dan cincang halus)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali udang geragau yg telah di cuci dan di toskan tadi. Gaul lagi sehingga sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk men=jemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dngn air supaya mudah. Selamat Mencuba...

2 comments:

Yatie said...

Salam Norul,
Dah buat ya cucur nasi ni....sedapkan...Yatie guna jari je utk mengoreng cucur tu....baru nmpk bulat2...kalau guna sudu mmng leper sikit....tapi yg penting rasanya...kan..

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak yatie..
mmg sedap la kak cucur ni, lembut walaupon dah sejuk..
blom try guna jari lg..nnt nak try la..janji sedap..hehe