Sunday, February 20, 2011

Almond Muffin with raisin


Salam hujung minggu untuk semua. Kat Terengganu, Ahad hari bekerja. Masa mula2 datang ke Terengganu ni selalu tersalah dan selalu terfikir Ahad adalah hari cuti. Kiranya ambil masa juga la nak menyesuaikannya. Tapi sekarang dah adapted..dah 4 tahun lebih di Terengganu. 
Kali ni nak kongsi resepi muffin yang sangat mudah tapi sedap. Anak2 memang suka. Resepi ni saya dapat dari www.sailcharbonneau.com tapi saya tambah2 sikit, isikan filling kismis, sebab anak2 suka kismis dan letak pewarna merah sikit. Saya kongsikan resepi di sini yer.

Ingredients:

1 3/4 cups all-purpose flour
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
3/4 cup milk
1 egg
1/3 cup oil
1/2 cup sugar
1 1/2 teaspoons almond extract


Directions:

Preheat oven to 400.  Stir together flour, baking powder and salt.  Mix milk, egg, oil and sugar together well.  Add this mixture to dry ingredients.  Stir until just moistened.  Add almond extract and stir.  Let sit for one minute.  Fill greased or paper-lined muffin pans 2/3 full.  Bake for 20 minutes, or until golden brown.  Makes 12 muffins.

Note:  Chopped almonds can be added to the muffin mixture or sprinkled on top of the muffins if desired.

5 comments:

Kak Sam said...

Assalamualaikum..
Rajin nya. Akak ni bila le agaknya aura memuffin nak masuk dalam badan.

Nieza said...

sedapnya muffin...colour pun menarik..:)

Miss Fetty said...

cantiknya kaler mufin,,, menyelerakan,, mesti rs syg nk makan... jom lawat & follow dapur fetty...

ain (sweet thots) said...

cantik kaler muffin ni. mcm red velvet pon ada ;)

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Sam, Kak Nieza,Miss Fetty,
saje ubah kaler sikit tarik perhatian anak2..tambah lak dgn love warna warni tu..mmg diorg suka =)

ain (sweet thots),
red velvet mcm ni ek? wahh...bila plak saya nak try buat red velvet cake ni yer..hihi