Friday, February 18, 2011

Puding Karamel

Salam sejahtera semua. Hari ni nak post gambar puding karamel. Saya memang suka makan puding2 nih, husband saya pon. Puding karamel ni masa kecil2 dulu pon arwah mak suka buat, tapi tak dapat makan banyak, sebab kena bahagi sorang sikit la..sama2 merasa dengan adik beradik yang lain. Bila dah tua besar ni, bolehlah buat sendiri dan makan banyak2..huhu..Sangat sedap dimakan ketika sejuk..yummy!! Resepi saya dapat dari SINI. Terima kasih tuan punya resepi Alia. Saya kongsikan resepi kat sini yer..

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

400cc(400ml) susu segar/susu cair
5 sudu besar gula halus
3 biji telur- pada suhu bilik
2 biji telur kuning-pada suhu bilik
2-3 titik esen vanila

[ KARaMEL ]
5 sudu besar gula
2 sudu besar air

Cara-cara
Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.
Sumber: Myresipi

5 comments:

chikadakbiru said...

nyamannye tekak kalau dapat sepotong puding ni norul... :)

Kak Rosaliza said...

assalam norul, akk pun suka puding ni, bilasejuk best sangat

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm..
mmg sedap makan masa sejuk...best.. =)

Mama Mizan said...

salam..dpt jgk resepi ni.. terima kasih..

~Norul Mas Hana ~ said...

Wkmslm...sama2 mama mizan =)