Wednesday, February 2, 2011

Kerabu Ikan Tongkol

Salam pagi Rabu yang terang.,.Hari ni nampaknya belum ada tanda2 nak hujan..Matahari sangat terang di Terengganu ni.. Tengahri tadi masak Kerabu ikan tongkol macam Kak Nor Secubit Garam. Memang best la..Bak kata Kak Nor resepi ni dari Watierman kat Myresepi. Saya copy paste je resepi kat sini yer..


KERABU IKAN TONGKOL by Watierman MyR
sumber : Yani Deco Choco
sumber: K.Nor@SecubitGaram

Bahan-bahan
1/2 ekor ikan Tongkol(ikan Kayu) sederhana besar
2 labu bawang besar
2 biji cili merah
5 biji cili api (boleh tambah kalau suka)
sedikit air asam jawa dicampur dengan secubit belacan dibancuh
secubit garam ikut selera anda
air perahan limau kasturi/ limau nipis

Cara-cara 
Ikan tongkol dicuci bersih dan dibelah dua
lumurkan sedikit garam pada ikan dan dibakar
Biar ikan masak sebelah baru dialihkan ke sebelah lagi
Sementara menunggu ikan masak bolehlah menghiris nipis...bawang besar, cili merah dan cili api
Bila ikan dah masak perisi ikan macam nak buat kuah laksa
Campurkan dengan bahan yang dihiris tadi
gaulkan bersama dengan air asam & belacan, garam secukup rasa dan perahkan limau kasturi ....dah siap untuk dihidangkan...Cubalah!

3 comments:

Nieza said...

assalam Norul, wah sedapnya kerabu ni terliur dibuatnya saya suka mkn kerabu semua jenis kerabu saya suka tapi nk buat ni kena pi cari ikan tongkol dulula:)

AZLITA AZIZ said...

salam Norul,
sedapnyer kerabu... akak pun suka kerabu... tp ikan tongkol ni akak tak boleh makan.... pantang....
pantang nampak...hihihi

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm wbt
Nieza,
carilah ikan tongkol,kat sana senang x dapat ikan tongkol?

Kak Ita,
wahh..pantang nampak, bahaya ni..hihi..kena try kerabu ni...mmg best...