Biasanya dapat di pasar malam. Tapi kena tunggu pasar malam laa...Bila jumpa resepi kat myresepi dan bahan2 pula semua ada stok, makanya buat sendiri je la...Alhamdulillah hasilnya sama macam kat pasar malam, cuma kita boleh lebihkan jagung dan kacang kisar dan boleh masak garing2 skit...
Bahan-bahan ( 4-5 orang ):
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles
Bahan tabur : Kacang tanah yang sudah dikisar
Cara2:
Mesin gula bersama telur hingga kembang,
Masukkan soda, bicarbonate, air dan pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas.
Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. Selamat Mencuba!
3 comments:
Assalamualaikum...
Sebelum ni kalu nak makan beli kat pasar mlm je. Dah ada resepi ni nanti boleh le cuba.
peh dah pandai wat apam balik..wa pasni en hussin tutup kedai lah..huhu all the best, nanti ak dah kawin senang ak nk pilih menu suruh bini ak masak just buka blog ni je..haha
kak sam;wkmslm..haah..cuba lah..senang je..berbaloi..hehe
pi; buat utk mkn sendiri je, xde smpai nak beniaga..haa..bagus2...ko pilih je menu..hehe
Post a Comment