Bila esbox dah tak berapa nak penuh, telur sangat membantu..hihi.. My Sunshine (and family saya) tak makan lauk haiwan darat bercampur dengan haiwan laut. Makanya bila masak ikan, tak boleh nak buat gulai kambing atau ayam. Makanya, telur memainkan peranan. Sedap jugak makan sambal telur hancur ni..buat pedas skit, memang umphh...Biasanya masa kecil arwah mak saya selalu masak nasi lemak berlaukkan telur sambal hancur ni..tapi tak sempat nak belajar resepi cara arwah mak saya..ni resepi saya dapat kat myresepi.
Bahan2:
3 biji telur ayam
2 ulas bawang putih dicincang halus
2 sudu besar cili kisar
1 mangkuk air asam jawa
1 sudu besar gula
garam secukup rasa
Cara2:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Tumiskan bawang putih sehingga kekuningan.
Kemudian masukkan cili kisar, masak hingga cili kisar garing.
Masukkan air asam jawa, garam dan gula.
Apabila mendidih masukkan telur satu per satu. Biarkan sehingga telur masak dan kacau sedikit2.
Bolehlah diangkat apabila telur sudah masak.
Sumber: Myresipi
No comments:
Post a Comment