Wednesday, April 13, 2011

Asam pedas ikan nyok nyok

Salam bersiaran...Nak berenti dulu masak2 bermangga..haha..atas request si husband nak makan asam pedas, maka terjadilah asam pedas ni untuk lunch. Mula2 husband saya tanya 'Bunga kantan ada tak?' Saya kata, 'Ada, nak suruh masak asam pedas ke?'..Sebab dah tau dah..memang dah lama tak masak asam pedas ni, sebab susah nak dapat bunga kantan dan kalau beli mahal lak tu. Saya buat asam pedas resepi sendiri jer..janji husband suka, ye tak? Saya nak share jugak resepi yang saya selalu guna kat sini.. =)

Bahan2:
1 ekor ikan nyok nyok di potong
1 kuntum bunga kantan
3 sudu besar cili kisar
2 biji bawang besar*
3 biji bawang putih*
(bahan bertanda* dikisar)
2 biji buah keras ditumbuk
secubit belacan
segenggam daun kesum
1 sudu besar lada hitam kisar
1 mangkuk air asam jawa
2 biji tomato dipotong baji
sedikit garam dan gula

Cara2:
Panaskan minyak di dalam periuk, tumiskan bahan kisar dan cili kisar hingga cili betul2 masak. 
Masukkan pula belacan dan gaul sebati, masukkan air asam jawa. Apabila dah mendidih masukkan bunga kantan yang dipotong empat,daun kesum,lada hitam,buah keras,garam dan gula secukup rasa. Kemudian masukkan pula ikan. Masak hingga ikan masak dan masukkan tomato (bendi pon boleh). Tutup api bila tomato agak layu dan sedia dihidangkan bersama nasi panas.

6 comments:

Sheila Shafeareen said...

As'salam..ada asam pedas kat cini lama pulak x buwt lauk ni..letak bunga kantan sdp tu..
akk sampai bunga kantan pun mkn sekali....hirup kuah nyam nyam

~Norul Mas Hana ~ said...

Wkmslm kam sheila...
btul tu kak, makan bunga kantan tu skali, mmg best..buat kuah lebih2 sikit..mmg pakat hirup..hihi

Nieza said...

wahhh sedap asam pedas ni...akak suka hirup kuah tu slurpppp...hehe

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Nieza,
btul tu kak...licin kuahnya..hihi

inaku79 said...

asam pedas dgn bunga kantan...waah, mesti wangi...sedap...sedap...
errrk...tp...ikan nyok nyok tu ikan apa? hehehe....tak malu ni tanya sbb mmg tak tau... ;)

~Norul Mas Hana ~ said...

kak ina..
ikan nyok nyok tu mcm dlm gmbr tu la..saya yg panggil..tatau kot ada nama lain..hehe..