Tuesday, April 19, 2011

Roti Paun Nekma


Di Terengganu ni senang nak dapat roti paun ni. Peniaga2 makanan sarapan yang menjaja makanan dengan motorsikal pon ada bawak biasanya. Sebungkus dalam RM2.50 juga lah harganya.Roti ni memang lembut je, best..Anak2 saya pon suka, biasanya sebungkus tu boleh habis sekali hadap jer..cicah pulak dengan teh o panas..memang sedap dan kenyang. Resepi ni dah lama saya intai2 di myresipi, tapi baru sekarang berkesempatan nak cuba.Seronok saya buat eksperimen kali ni. Jakun sikit, first time buat roti..Roti2 yang lain pon banyak dalam list, Cuma tak sempat lagi nak gi sambar tepung roti..haih..bila la nak menjejak ke kedai baking nih…huhu…  Gambar atas ni sebelum di bakar, dah kembang..

Yang ni pulak selepas dibakar...
Yang ni pulak yang seketul je untuk si kakak...
Nak kongsi resepi kat sini... Minta izin yer meow..katanya resepi mak mertua dia..

Bahan-bahan ( 2-3 loyang sederhana )
·         1 sudu kecil yis kalau nk cepat naik taruk 2- 21/2 sudu kecil.

·         1cawan air suam
·         ½ cawan gula
·         ½ cawan marjerin/butter
·         Tepung gandum bergantung di taruk masa menguli.
·         sedikit minyak utk dilenserkan diatas roti

Cara-cara
  1.  1 cawan air suam dicampurkan yis biarkan seketika hingga larut. Sediakan besen tarukkan sedikit gandum lebih kurang ½ cawan kedalamnya. Kemudian masukkan air suam yg bercampur yis tadi kedlm besen yg berisi gandum.
  2.  Kemudian masukkan pula gula kacau hingga gula hancur. Kemudian masukkan marjerin/butter kedalamnya kacau sampai sebati.
  3. Sesudah itu di letak sedikit demi sedikit tepung gandum di adun sampai boleh diuli. Jangan diisi terlampau banyak tepung takut jadi keras Cuma agak2 boleh diuli dgn tangan dan tidak melekat ditangan sahaja sampai menjadi doh yg lembut. Kemudian doh direhatkan sehingga ½ - 45 minit.. kemudian boleh dibentukkan bulat2 (ikut suka hati) dan di susun ke dlm loyang yg telah dialas baking paper (mcm MIL buat dia alas daun pisang-fuhyo naik dan bangkit bau dia).
  4. Dibiarkan naik sampai 2 kali ganda lepas itu dilenserkan minyak ke atas roti yg dah kembang kemudian bolehlah dibakar dgn kepanasan 180C selama 10-15minit dlm oven yg telah di panaskan terlebih dahulu..
Sumber: Myresipi

11 comments:

anymz said...

salam norul
ini memang dah sah2 rsepi dari org dulu2..tepung nya macam agak2 je kan..arwah mak akak kalo bagi resepi cenggitu le..tepung agak2..hehe

eh!kueh talam tu akak edit balik.lupa nak bg tau akak letak 1 cawan gula sbb akak suka manis kalau menalam..

Mama Hawa/Mama Nani said...

Salam Norul
Lama mama tak BW kat sini..byk menu tertggl.. bubur som2 kalau tgh cuaca panas mmg sedap mkn..dh print resipi masih terperap lagi blm terbuat2..hehehe

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak anim,
tu la..resepi turun menurun mana ada sukatan gram2 bagai..hihi..huhu..tak sempat nak sembang2 pasal resepi ngan arwah mak saya..oo,ok noted pasal gula tu..nnt saya dah try saya roger..hihi

wkmslm mama,
hihi..tenkiu sudi jalan2 kat sini..mmg sesuai sgt makan bubur som2 time panas, sejuk je masuk tekak..mmg best..hihi..apalagi,start la enjin...

Kak Rosaliza said...

Assalam norul,akk pun ada buat roti ni bestkan , simple je rsipinya

~Norul Mas Hana ~ said...

Wkmslm kak Rosaliza,
haah kak..anak2 saya suka..bahan2 pon simple je.. :)

izahdaut said...

norul.. aok org pahang gok ke? kome org lepeh.. aok mana? jerantut ke? lain juge ame org beloh lepeh becakap..jeranutt temerloh lain/.pekan kuantan pun lain yek..
ame kata org tue tue te, ngikut ke deras air sungei pahang..haha

weh sedap roti.lama juge tak meroti neh

~Norul Mas Hana ~ said...

izah,
oo org lepeh rupenyer aok yek? koi org triang..tau ke? beloh2 nak ke bahau doh te..emang lain betui loghat daeroh2 pahang ni..lepeh mmg koi idok berapa nok gheti..hihi..lg pulok doh lama meninggalkan pahang..sob sob..
koi baru jek nok belajo2 meroti neh..hihi

Sheila Shafeareen said...

salah wee org phg dah temu eee koi minggu depan nak bali temerloh..lama dah x balik nya...cuti hari pekerja lama sikit di sana..lalu bt 7 nak menghala ke kg. awah tu singah le kedai mkn mak mentua koi yeee

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Sheila,
sorang lg org phg..hihi..ohh..macam tau jek situ..masa kecik2,tok koi dok kat kg awah luor te,sempat la koi bermain2 kat area kg awah te dulu2..hihi..kedai makan kat kedai banyok2 kat simpang te ke?

Nieza said...

wahhh gebus roti norul tu...sedapnya..:)

~Norul Mas Hana ~ said...

kak nieza,
sedap..yang penting senang je nak buat..hihi