Friday, April 8, 2011

Karipap Inti Sedap


Salam sejahtera di hari yang terang ni. Semoga hari ni semakin dilimpahi rahmat Allah hendaknya. Baru2 ni saya ada buat kekapit..eh, karipap untuk minum petang.. kekapit tu anak kedua saya yang panggil. Ntah kenapa kekapit lak jadinya…aduhai…Saya dah lama nampak resepi ‘Karipap Inti Sedap’ di blog2 kawan sebelum ni, tapi saya sempat salin dari blog kak Izah. Dulu2 masa bujang pernah buat karipap jugak, tapi resepinya lain sikit rasanya. Buat banyak2, goreng separuh masak, pastu simpan dalam peti sejuk. Bila nak makan, keluarkan dan goreng. Tapi kali ni saya buat satu adunan je, sekali goreng dan hadap..hihi..anak2 saya sangat suka makan karipap ni..lain kali nak kena buat banyak sikit dan simpan dalam peti.. Saya nak share resepi yang saya copy dari blog Kak Izah. Minta izin yer kak Izah. Terima kasih kepada tuan empunya resepi juga..Kak Hana.. =)

Karipap Inti Sedap
Copy : Kak Hana
          Izah
Bahan-bahan :
·                     250g tepung gandum
·                     2 sudu besar marjerin - panaskan (klu nk buh semua myk panas pon bleh)
·                     2 sudu besar minyak masak - panaskan
·                     garam
·                     air
Bahan untuk inti :
·                     5 biji kentang@keledek - bleh juga dicampur (saya letak kentang je)
·                     200g daging@ayam cincang@ peha ayam boneless potong kecik2@ bleh nk masukkan tulang2 ayam skali, tp masa nk isi inti asingkan la tulang2 tuh. cara yg nih lg sedap!
·                     setangkai daun kari
·                     daun sup - cadangan dr mamakastam.tQ! (saya tak letak,takde stok)
·                     2 biji telur rebus - di belah 6/lebih setiap biji@ potong dadu.
·                     21/2 sudu besar kari ayam/daging
·                     1 biji bwg besar
·                     2 ulas bwg putih
·                     garam
·                     gula - jika perlu
·                     air
 Cara-cara :
1.                   Untuk membuat kulit karipap - campurkan tepung, marjerin,minyak masak yang telah dipanaskan (utk mendapatkan kulit karipap yg rangup). Gaul rata gune sudu sbb panas.Bancuh garam dan air. Masukkan sedikit2. Uli doh hingga boleh dicanai dan mudah ketika mengelim.
2.                   Untuk buat inti - kentang@keledek dikupas dan dipotong dadu dan ketepikan.
3.                   Blend bawang besar dan bawang putih. Tumiskan bhn2 tersebut dan juga daun kari hingga naik bau. Masukkan pes kari dan kacau rata. Kemudian masukkan kentang@keledek, ayam@daging, air dan garam secukup rasa. Rebus sehingga kentang empuk dan ayam@daging masak dan air kering.last skali taburkan daun sup yg dipotong halus.
Apabila inti telah sejuk, boleh la mulakan proses mencanai. Asingkan daun kari dan juga tulang2 ayam jika ada.
4.                   Masukkan inti kentang dahulu dan buh satu hirisan telur tadi dan tutup serta kelim@cetak mcm biasa. *telur rebus bleh juga dipotong dadu dan dcampurkan ngan inti kentang@keledek tadi.
5.                   Goreng dengan api yang sederhana. Dah masak bleh la mkn....:)

10 comments:

Nieza said...

Salam jumaat Norul....sedapnya karipap...lama tak buat karipap ni...teringin la pulak...hehe

~Norul Mas Hana ~ said...

Wkmslm kak Nieza..
hehe..teringin kena buat tuu... =)

inaku79 said...

sedapnya karipap klu dpt minum petang ni...karipap panas & tea panas di ketika cuaca sejuk... mmg syok! :)

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Ina...
karipap panas lawan ngan tea panas mmg ngam...hihi.. =)

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Norul..Sedapnya makan karipap ni di petang hari...

dZana said...

sedap karipap homemade.. lepas grg terus dpt mkan panas2.. award tu tq norul

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam & salam perkenalan.Saya follow..sedap nyer karipap homemade.

~Norul Mas Hana ~ said...

Sue @Nenie,
wkmslm..memang sesuai..berketul2 anak2 makan...

Kak dZana,
mmg homemade semua sedap..fresh from dapur..hihi..welcome

BSB,
wkmslm..salam kenal juga...thanks sudi singgah sini =)

azumaya said...

salam...fuyoooooooo mcm karipap ikea... alang2 singgah saya polo sekali lerr...polo back yea...polo 106

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm azumaya..
malu lak kata mcm karipap ikea..haha..thanks sudi singgah..
(tiba2 teringat kat ais krim ikea..bestnyer)