Thursday, April 28, 2011

Puri Kentang


Selamat malam semua, yelah dah malam dah tapi nak cerita pasal menu minum petang. Mudah disediakan dan sedap. Kegemaran anak2..Resepi saya dapat dari myresipi. Terima kasih kepada tuan punya resepi, Kak Fida. Minta izin saya copy resepinya dan paste di sini yer..

Bahan-bahan ( 8 keping )
  • 125 g kentang - rebus empuk dan lecek halus
  • 120 g tepung gandum (1 cawan rata)
  •  1 sk garam
  • 50 ml air hangat (10 sb)
  •  secukup minyak masak untuk goreng terendam

Cara-cara
1.       Kentang lecek dicampur dgn tepung dan garam dan digaul rata.Tuang air hangat sedikit2 ke dlm adunan kentang dan uli hingga tak lekat ditangan.Tambah tepung jika adunan terlembik.Tutup dgn plastik atau kain lembap dan perap 30 min.
2.       Doh di bahagi 8 dan dibulat2kan menjadi bebola kecil.
3.       Canai bebola doh tadi sebesar tapak tangan,buat hingga habis dan dibiarkan 10 min. sementara minyak dipanaskan di dalam kuali.
4.       Goreng doh yg dicanai sekeping2 dlm minyak terendam.Sambil dibalik2kan dan disiram2kan minyak pd kedua2 belah puri.
5.       Goreng puri hingga kecoklatan,angkat dan toskan minyaknya.
6.       Siap untuk disajikan.

*boleh di makan dengan sambal ikan bilis, kari atau pon di makan begitu saja pon dah sedap.

Sumber : Myresipi

4 comments:

Naz said...

Mcm Roti canai lak sekali tgk.. Agak2 kalau goreng mcm buat lempeng tu, jadi tak.. Hehehe.. Pepandai jer nk tukar resepi org kan..

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Naz,
haah kak..dia kembung actually, saya leperkan je sebab nak jimat bekas..haha..anak2 saya pon panggil roti canai..kalau goreng mcm lempeng tu mungkin dia tak la kembung..boleh je kalo nak buat..kita yg buat dia kan..hihi

ilahjy said...

salam
kak ilah inta izin print resepi hari ni sbb dah mkn puri kwn buat bila tanya resepi dia kedekut hehehe..nanti dia kak buat kak kasi dia seppiring resepi mas hana ni.. kwn kak guna tepung atar..

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak ilah,
silakan kak..yg ni puri kentang..puri ada mcm2 jenis rasanya..tapi yg ni mmg best..rasa kentang...yg tepung attar tu mcm roti masakan india kan..lain skit rasanya..silap2 nnt kawan kak ilah lak minta resepi ni..hehe