Wednesday, April 20, 2011

Ikan kekek dengan sambal bunga kantan

Salam Rabu yang terang. Dah makan tengahari ke semua? Saya baru je siap masak untuk tengahari. Kali ni teringin nak cuba resepi sambal bunga kantan ni, memandangkan ada bunga kantan kat rumah ni, bolehlah mencuba. Tapi saya guna ikan kekek 2 ekor. Seekor tu besarnya adalah sebesar tapak tangan atau pon besar sikit la.hihi.. Saya nampak resepi ni di dapur Kak Nor, tapi Kak Nor guna ikan Talapia..Tak pe la kan, saya guna ikan yang ada je la..hihi.. Memang ada kelainan sambal ni, ada rasa bunga kantan,serai...memang sedap lah...makan dengan nasi panas2..wahh.. Minta izin yer Kak Nor, saya copy paste resepi kat  dapur saya ni lak yer..untuk rujukan di masa depan dan berkongsi dengan kawan2 yang lain juga.. Terima kasih daun keladi..hihi.. 


IKAN RANGUP DGN SAMBAL BUNGA KANTAN
resipi : AlongRoz
sumber : K.Nor@SecubitGaram
BAHAN2:
1 ekor Ikan (+/- 1 kg berat) ~ k.nor guna ikan talapia
Tpg Jagung
Cili Padi* (Nak pedas bubuh banyak)
2 biji Cili Merah*
2 biji Cili Hijau*
1/2 biji Bwg Besar*
2 ulas Bwg Putih*
1 btg Serai*
1 btg Bunga Kantan* (* blender)
1 Tomato - potong2
1/2 biji Bwg Besar - hiris
1 biji Limau Kasturi
Garam


CARA2:
1. Kelar2 ikan seperti dlm gambar di atas (sila refer pd gambar di link AlongRoz)
Ratakan garam atas ikan.
Golekkan ikan atas tpg jagung & goreng dlm kuali yg tak melekat.
Lihat gambar di atas - jgn guna minyak terlampau banyak utk mendapatkan ikn yg rangup.
Jgn alihkan ikan sehingga betul2 rangup utk mengelakkan ikan pecah.
Alihkan ikan & masak bahagian yg sebelah lagi.
Hidangkan dlm pinggan.

2. Panaskan minyak & tumis bhn2 yg de blender.
Masukkan garam, bwg hiris & tomato.(saya tak letak)
Masak sebentar sehingga bwg layu.
Hidangkan sebelah ikan goreng tadi dgn hirisan limau.

12 comments:

K.Nor said...

amboiii.. tengahari panas2 ni ikan dua ekor tu duk berselimut sakan ya.. hihi

Kak Sam said...

Alamak bunga kantan ada kat dalam esbok. Bila nak buat ni.

~Norul Mas Hana ~ said...

Kak Nor,
selimut kat kaki je..hihi

Kak Sam,
buatlah kak sam..senang je..bhn2 pon simple je..best ni.. =)

Nieza said...

bestnyer bau bunga kantan tu...akak kat sini bunga kantan kena jimat cermatla guna coz tak ada jual yg ada bawa dr msia jer buat frozen..

~Norul Mas Hana ~ said...

kak nieza,
oo yelah..sian..kiranya bawak dr msia sekali banyak2 la yer...takpe..nnt bila blk msia lg,angkut lebih sikit..hihi

Naz said...

Assallamualaikum Norul..
Mesti wangi bau lauk ni kan.. I like it!! Kena try bila2 ni..

~Norul Mas Hana ~ said...

wkmslm kak naz,
haah kak..serai campur ngan kantan..mmg beraroma gitu..hihi..try la nnt..

Muhd Firdaus said...

sedapnye..nk buat mybe jauh sekali di sebabkan kekangan2 yang tidak dapat di elakkan.. :(

~Norul Mas Hana ~ said...

Muhd Firdaus,
takpe..bila kekangan tu dah jauh, boleh la buat.. =)

kaksu said...

salam perkenalan norul... sedapnya bila ada aroma bunga kantan tu kan...

~Norul Mas Hana ~ said...

salam perkenalan jugak kaksu..betul tu kaksu,aroma dia tu la yg bg kelainan..best!!

Zuwairi Aiman said...

Salam kunjungan.. singgah la ke blog saya ;)